Hoe Kook Je Een Ei

Hoe Kook Je Een Ei

Een ei koken is nu niet exact moeilijk maar timing is belangrijk als je een ei perfect wilt koken. Als je timing een beetje mis zit zal je ei een gekraakte schaal hebben of te hard gekookt zijn waardoor het naar rubber smaakt. Hieronder volgen enkele tips om het perfecte ei te verkrijgen.

Wat heb je nodig?

Om een ei te koken heb je niet veel nodig, aangezien het zo simpel is. Je hebt een pan nodig, water om deze te vullen, eieren natuurlijk, een kookwekker en eventueel een eierprikker of speld.

Koken

Prik eerst eventueel een gaatje met een speld of eierprikker vanboven in de eieren. Dit zorgt er voor dat de eieren mooi rond zijn in plaats van met een deukje, dit komt door het kapot prikken van het luchtzakje.

Doe nu de eieren in de pan en voeg water toe zodat de eieren minstens 3 centimeter onder het water zijn.

Dan zet je de pan op het vuur en zet de temperatuur ergens tussen medium en hoog.

Hoewel het een ei koken noemt mag je een ei eigenlijk niet echt koken, dit zorgt er voor dat het ei taai wordt en overdreven gaar. Je moet er nu dus voor zorgen dat het water in een staat blijft dat het juist niet gaat koken, speel dus een beetje met de temperatuur aangezien elk vuur verschillend is.

Hoelang je het ei nu laat liggen is afhankelijk van hoe je het ei wilt.

Bereidingswijzen

Er zijn 3 bereidingswijzen waarop een ei gekookt kan worden.

Zachtgekookt

Als je een zachtgekookt ei wil, moet je het ei 3 minuten laten koken. Een zachtgekookt ei is een ei waarbij het eiwit opgestijfd is maar de dooier nog vloeibaar. Dit is perfect voor bij het ontbijt.

Medium-gekookt

Bij een medium-gekookt ei is de dooier opgestijfd maar nog net niet helemaal en het eiwit helemaal. Als je een medium-gekookt ei wil moet je het ei 5 minuten laten koken. Dit past mooi bij een salade.

Hardgekookt

Bij een hardgekookt ei is het eiwit en ook de dooier helemaal opgestijfd. Als je een hardgekookt ei wil moet je de eieren 8 minuten in het water houden. Dit is perfect voor eiersalade te maken.

Na het koken

Als de eieren gekookt zijn, giet dan het warme water weg en laat de eieren in de pan. Zet daarna koud water in de pan tot de eieren zo goed als koud zijn, dit zorgt ervoor dat het ei stopt met voort garen en dus niet te gaar wordt.

Nu moet ja alleen nog maar de schaal eraf halen, hier is een trucje voor. Je kan eieren makkelijk pellen door de kanten van de schaal eerst te kraken en daarna het ei over de tafel te rollen. Nu is heel de schaal kapot en kan je er deze makkelijk afhalen. Smakelijk!