3 manieren om perfecte eieren te koken

3 manieren om perfecte eieren te koken

Een ei koken is niet moeilijk maar timing is belangrijk als je een ei perfect wilt koken. Als je timing een beetje mis zit zal je ei een gekraakte schaal hebben of zal het ei te hard gekookt zijn waardoor het naar rubber smaakt. Hieronder volgen enkele tips om het perfecte ei te verkrijgen op verschillende manieren. Ook de kooktijden per soort ei worden overlopen en enkele tips bij het pellen van eieren. Dit artikel begint met de meest gebruikelijke manier om eieren te koken, namelijk in een pan. Daarna wordt er ook uitgelegd hoe je eieren makkelijk kan pellen, hoe lang je ze kan bewaren, hoe je eieren kan koken in een waterkoker en hoe je eieren kan koken in een magnetron.

Je kan altijd op één van volgende links klikken om naar een deel in dit artikel te springen:

Belangrijke algemene tips

Voor je de eieren begint de koken zijn er een aantal belangrijke zaken waar je moet op letten.

  • Leg de eieren eerst even uit de koelkast voor je ze kookt. Eieren die recht uit de koelkast komen hebben een grote kans om te kraken tijdens het koken. Het is natuurlijk geen ramp indien je dit zou vergeten.
  • Prik eerst een gaatje vanboven in de eieren met een speld of eierprikker. Dit zorgt ervoor dat de gekookte eieren mooi rond worden door het breken van het luchtzakje en ze minder kans hebben om te kraken.
  • Let zeer goed op de tijd wanneer je eieren kookt, een ei kan rap overkookt zijn. Een overkookt ei zal naar rubber smaken en een donkere kleur rond de eierdooier hebben. Gebruik dus een eierwekker of een simpel klokje.
  • Als de eieren niet van de supermarkt komen en heel vers zijn (tot drie dagen oud), dan moeten deze ongeveer dertig seconden langer koken. Je kan zelfs de eieren beter eerst vijf dagen laten liggen voor je deze kookt, dit zorgt ervoor dat ze veel makkelijker te pellen zijn.

Hoe lang moet een ei koken?

Hoe lang eieren moeten koken hangt af van hoe je het ei wilt. Eerst overlopen we even kort de kooktijden van eieren. Er zijn drie algemene bereidingswijzen waarop een ei gekookt kan worden. Je kan een ei zacht koken, medium koken of hard koken. Hoe de eieren gekookt moeten zijn hangt af van persoonlijke voorkeur of waarvoor ze gebruikt worden. Een zachtgekookt ei is perfect voor bij het ontbijt, een medium-gekookt ei voor bij een salade en een hardgekookt ei is bijvoorbeeld perfect om eiersalade te maken. Je kan natuurlijk ook een beetje spelen met deze tijden afhankelijk van je voorkeur. Denk er ook aan dat deze tijden dienen voor de gebruikte manier in dit artikel, andere kookmanieren kunnen andere kooktijden hebben.

Zachtgekookt

Als je een zachtgekookt ei wil, moet je het ei 3 minuten laten koken. Zachtgekookte eieren zijn eieren waarbij het eiwit opgestijfd is maar de dooier nog vloeibaar is.

Medium-gekookt

Bij een medium-gekookt ei is de dooier opgestijfd maar nog net niet helemaal en het eiwit helemaal. Als je een medium-gekookt ei wil moet je het ei 5 minuten laten koken.

Hardgekookt

Bij een hardgekookt ei is het eiwit en ook de dooier helemaal opgestijfd. Als je een hardgekookt ei wil moet je de eieren 9 minuten in het water houden.

Een perfect ei koken in een pan (kookpot)

De meest gebruikelijke manier om een ei te koken is in een pan, ook wel een kookpot genoemd.

Prik eerst eventueel een gaatje met een speld of eierprikker vanboven in de eieren, zoals vermeld werd bij de algemene tips. Doe nu de eieren in de pan en voeg koud water toe zodat de eieren minstens 2 centimeter onder het water zijn. De eieren voor het koken in het water leggen zorgt ervoor dat ze geleidelijk aan opwarmen, wat een zeer goede manier is om breken te voorkomen. Zorg er ook voor dat de eieren niet te veel plaats hebben om te bewegen in de pan.

Dan zet je de pan op het vuur en breng je het water tot koken. Wanneer het water kookt zet je het vuur minder waardoor de pan met eieren nog lichtjes pruttelt. Zet geen deksel op de pan. Nadat je het vuur lager hebt gezet start je de kookwekker of klokje en kies je één van de bereidingswijzen.

Als de tijd om is, giet dan het warme water weg en laat de eieren in de pan. Zet daarna koud water in de pan tot de eieren zo goed als koud zijn, dit zorgt ervoor dat het ei stopt met voort garen en dus niet te gaar wordt. Je eieren zijn nu klaar om gepeld en opgegeten te worden.

Gemakkelijk en snel eieren pellen

Nu moet ja alleen nog maar de schaal eraf halen, hier is een trucje voor. Je kan eieren makkelijk pellen door de kanten van de schaal eerst te kraken en daarna het ei over de tafel te rollen. Nu is heel de schaal kapot en kan je deze er makkelijk afhalen. Smakelijk!

Hoe lang blijven gekookte eieren goed?

Veel mensen vragen zich nu ook nog af hoe lang een gekookt ei goed blijft en hoe je ze het beste kan bewaren. Hoe lang je gekookte eieren kan bewaren hangt af van de kookwijze en waar je ze bewaard. Hoewel rauwe eieren ongeveer 4 weken houdbaar blijven, is de houdbaarheid van gekookte eieren een stuk korter. Het is altijd aanbevolen om gekookte eieren te bewaren in een koelkast. Daarnaast kan je ze beter niet in de deur van de koelkast steken door de temperatuurfluctuaties. Hardgekookte eieren blijven ongeveer 7 dagen goed in de koelkast of ze nu nog in de schaal zitten of niet. Zachtgekookte of medium-gekookte eieren kan je tot 4 dagen lang bewaren. In veel gevallen kunnen de eieren nog langer bijgehouden worden, dit zijn echter de grenzen waarin de eieren zo goed als zeker nog niet vervallen zijn.

Eieren buiten de koelkast bewaren is niet aangeraden. Je kan de eieren best binnen de 2 uur na het koken in de koelkast zetten. Dit is de officieel bepaalde tijd om alle risico’s te vermijden, in de praktijk is het normaal geen probleem om gekookte eieren een dagje buiten de koelkast te bewaren.

In het geval dat je toch een rot ei tegenkomt zal je hier wel snel achter komen aan de verschrikkelijke geur.

Eieren koken in een waterkoker

Een alternatieve manier om eieren te koken is in een waterkoker. Deze manier is iets minder gebruikelijk maar kan helpen wanneer je geen andere optie hebt.

Doe eerst de eieren in de waterkoker, zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt zodat ze het hitte element niet raken. Doe water in de waterkoker tot de eieren ongeveer 2 cm onder water liggen. Zorg ervoor dat de waterkoker lichtjes naar één kant helt zodat de eieren weg van het hitte element blijven, dit kan je doen door bijvoorbeeld een boekje met een dikte van een centimeter onder de koker te steken.

Zet de koker aan en wacht tot het water kookt en de koker terug uit springt (of zet deze uit indien je koker zichzelf niet automatisch uitzet). Wanneer de koker uit springt, start je een timer. Kies één van de bovenstaande bereidingswijzen en tel hier 2 minuten en half bij. De juiste kooktijd hangt natuurlijk wel een beetje af van het model van de waterkoker, je kan hier zelf met experimenteren.

Wanneer de timer afgelopen is, haal je het water voorzichtig uit de waterkoker. Doe de eieren daarna in een kom met koud water zodat ze kunnen afkoelen.

Je kan natuurlijk ook water tot koken brengen in de waterkoker, de eieren in een pot doen (die tegen hitte kan) en het kokende water hier bij gieten. Laat deze dan nog 2 minuten langer staan, dit is echter weer experimenteren en afhankelijk van hoeveel water er in de koker raakt en hoeveel warmte er verloren gaat. Zorg dus best voor een pot met een deksel.

Eieren koken in een magnetron

Nog een optie is om de eieren te koken in een magnetron of microgolfoven. Dit zal het uiterlijk van de gekookte eieren wel beïnvloeden. Let er zeker op dat je nooit eieren in hun schaal in een magnetron steekt, dit kan voor explosies zoeken.

Neem een potje of een das dat in de magnetron mag en smeer hier een dun laagje boter in om plakken te voorkomen. Doe daarna een ei in het potje en prik het eigeel kapot met een vork of tandenstoker. Je kan het eigeel en eiwit ook mengen indien je dit wilt. Zet de eieren in de magnetron en kook het ei voor 40 seconden op de helft van het vermogen. Daarna blijf je het ei verwarmen in intervallen van 15 seconden tot het ei de gewenste structuur heeft.