Je auto zuiniger maken: 7 tips

Je auto zuiniger maken: 7 tips

Alles in het leven wordt duurder, ook autorijden. Belastingen, de verzekering, het onderhoud en zeker niet te vergeten: de brandstof, zijn allemaal kosten die autorijden duur maken. Aan veel van deze kosten kan je niet veel doen, maar je kan gelukkig wel wat kosten aan de brandstof besparen door je auto zuiniger te laten rijden. Bovendien doet je de natuur ook goed door je brandstofverbruik te minimaliseren. Er zijn veel manieren om zuiniger te rijden, van het onderhoud van je auto tot het verbeteren van je rijstijl.

Het onderhoud

Het is belangrijk dat je auto goed onderhouden is om je brandstofverbruik te optimaliseren, er kan wel tot 30% brandstof verloren gaan door slecht onderhoud. Zorg er dus zeker voor dat je een klein onderhoud doet om de 15 000 km ongeveer en een groot onderhoud om de 30 000 km. De meeste mensen laten het onderhoud doen bij een garage maar het is toch belangrijk om maandelijks je bandenspanning te controleren, banden verliezen namelijk geleidelijk aan lucht. De perfecte bandenspanning is afhankelijk van welke auto je hebt, de juiste spanning is te vinden in de gebruikshandleiding van je auto of op een sticker die zich op de stijl van het portier van de bestuurder, op de brandstofklep of in het dashboardkastje bevindt. Zorg ervoor dat je banden koud zijn voor je de spanning meet, je mag dus minstens 2 uur niet gereden hebben met de auto voor het meten. Je kan de bandenspanning makkelijk controleren met een bandenspanningsmeter, indien je deze niet hebt vind je deze ook vaak aan tankstations. Je kan ook best je koelvloeistof en het oliepeil maandelijks controleren.

De lading

Het gewicht van de auto is één van de grootste factoren die het brandstofverbruik bepaald. Als je een nieuwe auto gaat kopen kan je er dus best één kiezen die zo klein mogelijk is. Om je auto lichter te maken kan je onnodige objecten uit je auto halen. Als je bijvoorbeeld een zetel niet gebruikt kan je deze er soms uithalen. Veel mensen bewaren ook zware objecten in hun kofferbak die ze toch niet gebruiken, deze kan je er ook best uithalen. Kijk ook eens op andere plaatsen in je auto, zoals je handschoenkastje, zonder dat je het door hebt liggen er waarschijnlijk tientallen onnodige kilo’s in je auto.

De aerodynamica

Aerodynamica is ook een grote factor die het brandstofverbruik beïnvloedt. Zorg ervoor dat je auto zo weinig mogelijk windweerstand heeft. Houd de portierruiten ook zoveel mogelijk dicht, deze verstoren de aerodynamica enorm hard. Ook een dakkoffer of fietsenrek is slecht voor het brandstofverbruik. Kies ook de dunste banden mogelijk voor je auto, deze hebben minder weerstand.

Gewoontes in het tankstation

Als je echt serieus bent over zuinig rijden, kan je zelfs je gewoontes in het tankstation aanpassen. Je kan bijvoorbeeld je auto altijd maar half voltanken, dit zorgt voor aanzienlijk minder gewicht en dus minder verbruik.

Elektriciteit en airconditioning

Beperk ook het gebruik van zaken die elektriciteit verbruiken in je auto. Ruitverwarming zorgt bijvoorbeeld voor 3% meer brandstofverbruik. Zet ook je mistlichten niet aan als dit niet nodig is. Ook de airconditioning kan je beter uitzetten als je deze niet nodig hebt, deze gebruikt naar schatting ongeveer 10% meer brandstof.

Pas je rijstijl aan

Je rijstijl aanpassen om zuiniger te rijden is misschien wel de meest effectieve manier. Tegenwoordig wordt hier op gehamerd bij het leren rijden in een rijschool, maar dit is zeker niet altijd zo geweest. Voor mensen die al lang autorijden kan het een beetje aanpassen zijn maar het is de moeite waard.

Anticipeer

Probeer terwijl je met de auto rijdt om ver vooruit te kijken en in te schatten wat er gaat gebeuren. Als je dit correct doet zal je vanop een afstand weten wanneer je moet vertragen en kan je vertragen door het gaspedaal los te laten in plaats van te remmen. Wanneer je in een versnelling uitbolt zal je brandstofverbruik het laagst mogelijk zijn, veel lager dan wanneer je auto in neutraal staat of je remt. Je zal bijvoorbeeld weten dat je moet uitbollen wanneer je een rood licht verwacht, een bocht ziet, bij bepaalde verkeersborden of bij langzaam verkeer.

Correct schakelen

Het is ook belangrijk om op tijd naar een andere versnelling te schakelen. Bij een benzine kan je best rond de 2500 toeren naar een hogere versnelling schakelen, bij een diesel is dit 2000 toeren. Hoe lager je toeren blijven hoe minder wrijvingsverlies je hebt.

Remmen op de motor

Remmen op de motor is ook zeer belangrijk om zuinig te rijden. Wanneer je het gaspedaal loslaat zal je voelen dat de auto niet alleen vertraagd maar ook echt afremt, dit is remmen op de motor. Dit hoort eigenlijk bij het anticiperen. Wanneer je vertraagd kan je best het gaspedaal loslaten en lichtjes op de rem drukken en pas tot het laatste moment te wachten om te schakelen.

Cruise control

Indien er cruise control aanwezig is in je auto kan je deze best zo veel mogelijk gebruiken, zo geeft je auto gelijkmatig gas wat zuiniger is. Indien je geen cruise control hebt kan je gewoon proberen om zo gelijkmatig mogelijk te rijden.

Combineer ritten

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk ritten combineert, als je bijvoorbeeld naar 5 winkels moet kan je dit beter allemaal na elkaar doen in plaats van verspreid over een aantal dagen. Dit zorgt ervoor dat je motor warm blijft, een warme motor verbruikt minder.

Overweeg een alternatief

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de auto gewoon te laten staan indien dit mogelijk is. Voor korte afstanden kan je perfect de fiets pakken, wat ook nog goed voor je gezondheid is. Ook het openbaar vervoer is in sommige gevallen een goed alternatief.