Hoe maak je glazuur: 3 soorten

Hoe maak je glazuur: 3 soorten

Net een lekkere taart, koekjes of cake gebakken? Glazuur, ook wel icing of frosting genoemd, is de perfecte en ook nog eens lekkere decoratie om je baksel te versieren! Je kan glazuur natuurlijk gewoon in een winkel kopen maar zelfgemaakte glazuur is makkelijk om te maken en veel lekkerder. In dit artikel leer je de populairste recepten voor het maken van deze lekkere versiering.

Je kan altijd op één van volgende links klikken om direct naar een recept te gaan:

Suikerglazuur (glazuur met poedersuiker)

Suikerglazuur op frangepantaart.

De eerste en meest bekende soort glazuur is suikerglazuur. Dit is de klassieke glazuur die door iedereen bekend is.

Ingrediënten

Volgende ingrediënten zijn nodig om suikerglazuur te maken.

  • Poedersuiker (150 gram)
  • Melk of water (3 eetlepels, meestal wordt er water gebruikt maar melk geeft meer smaak)
  • Smaken zoals citroensap, vanille of amandel (optioneel en naar smaak)
  • Voedselkleurstof (optioneel, hoeveelheid afhankelijk van gewenste kleur)

Werkwijze

  1. Doe de poedersuiker in een kom. Zorg ervoor dat er geen klonters in de kom zitten door de poedersuiker te filteren of te kloppen met een garde.
  2. Voeg de melk of het water toe aan de poedersuiker en meng de ingrediënten met een lepel of een garde.
  3. Voeg smaken toe zoals citroensap, vanille extract of amandelextract. De hoeveelheid is te kiezen naar smaak. Smaken toevoegen is optioneel maar kan een leuke toevoeging zijn. Meng daarna nog eens goed.
  4. Nu kan je voedselkleurstof toevoegen indien je dit wilt om het glazuur een leuke kleur te geven. Dit is echter optioneel, zonder kleurstof krijg je de klassieke witte glazuur. De hoeveelheid is afhankelijk van de gewenste kleur en intensiteit. Voeg de kleurstof met kleine hoeveelheden toe en meng telkens om het effect te zien op het glazuur.
  5. Indien je veel voedselkleurstof toegevoegd hebt, kan het zijn dat het mengsel niet meer vast genoeg is. Je kan in dit geval nog wat poedersuiker toevoegen. Indien het mengsel vaster is dan gewenst kan je nog wat melk of water toevoegen. Wanneer je de garde opheft zou het glazuur in dikke lagen van de garde moeten lopen.
  6. Doe het glazuur op je koud gebak met een lepel, strijk het glazuur plat met een lepel of een mes en laat opstijven in de koelkast.

Chocoladeglazuur

Chocoladeglazuur op cupcake.

Een tweede manier om glazuur te maken is met chocolade. Chocoladeglazuur is de perfecte glazuur voor chocoladeliefhebbers en zeer lekker bij de meeste baksels.

Ingrediënten

  • Poedersuiker (150 gram)
  • Ongezoete cacaopoeder (3 eetlepels)
  • Boter (50 gram)
  • Melk, water of room (3 eetlepels)
  • Vanille (optioneel en naar smaak)

Werkwijze

  1. Filter of klop de poedersuiker in een kom zodat deze geen klonters meer heeft.
  2. Voeg de cacaopoeder toe aan de kom.
  3. Smelt de boter in een pan op een zacht vuurtje of in de microgolfoven.
  4. Voeg de boter toe aan de kom met poedersuiker en cacaopoeder.
  5. Voeg melk of water of room toe aan het mengsel.
  6. Zorg dat je alles goed mengt. Hoe langer je mengt hoe luchtiger de chocoladeglazuur wordt.
  7. Je kan nu ook wat vanille toevoegen, dit is echter optioneel.
  8. Je chocoladeglazuur is nu in principe klaar, je kan nu echter nog wat met de vastheid spelen. Indien deze niet vast genoeg is kan je nog wat poedersuiker toevoegen. Als het mengsel te vast is kan je nog wat melk, water of room toevoegen.
  9. Doe nu het chocoladeglazuur op je koud gebak met een lepel of spuitzak en laat nog even opstijven in de koelkast.

Boterglazuur

Boterglazuur op cupcakes.

De volgende manier om glazuur te maken is met boter. Deze soort glazuur wordt boterglazuur genoemd. Deze glazuur is heel fluffy en zie je vaak op cupcakes of rond sponscakes.

Ingrediënten

  • Poedersuiker (150 gram)
  • Boter (60 gram)
  • Melk (1 eetlepel)
  • Vanille (optioneel en naar smaak)
  • Voedselkleurstof (optioneel)

Werkwijze

  1. Laat de boter een tijdje zacht worden door deze uit de ijskast te halen of verwarm de boter een beetje in een microgolfoven of kookpot op een zacht vuurtje. Doe de boter in een kom en klop deze met een klopper of mixer tot de boter licht en luchtig is.
  2. Filter de poedersuiker of klop deze in een kom zodat alle klonters eruit zijn. Voeg de poedersuiker toe aan de boter en meng goed.
  3. Voeg daarna de melk toe en meng opnieuw.
  4. Nu kan je indien je dit wenst vanille toevoegen. De hoeveelheid hangt af van eigen smaak.
  5. Je kan ook voedselkleurstof toevoegen indien je een leuke kleur wilt. De hoeveelheid hangt af van de gewenste kleur.
  6. Indien het mengsel nu niet vast genoeg is kan je nog wat poedersuiker toevoegen. Indien het mengsel te vast is kan je nog wat melk toevoegen.
  7. Doe nu het glazuur op je koud gebak met een lepel of spuitzak en laat even opstijven in de koelkast.

Nu ken je de drie meest gebruikte manieren om glazuur te maken. De manier die je het beste gebruikt hangt af van eigen smaak en van het soort gebak je hebt gemaakt.