Hoe maak je mayonaise: recept

Hoe maak je mayonaise: recept

Mayonaise is één van de meest gebruikte en favoriete sauzen ter wereld. De meeste mensen kopen mayonaise in de winkel, maar wist je dat je mayonaise ook makkelijk zelf kunt maken? Zelfgemaakte mayonaise is veel lekkerder en gezonder dan de zwaar bewerkte mayonaise die verkocht wordt in winkels. In dit artikel leer je hoe je met enkele simpele ingrediënten in enkele minuten tijd je eigen zelfgemaakte klassieke mayonaise kunt maken.

Ingrediënten

De eerste stap is natuurlijk om de juiste ingrediënten en benodigdheden te verzamelen. Het is mogelijk om mayonaise te maken zowel met als zonder mosterd. Daarnaast is het natuurlijk makkelijk om een staafmixer te gebruiken om te mengen, maar een klopper volstaat ook.

 • 2 grote eieren (op kamertemperatuur)
 • 2 theelepels (versgeperst) citroensap of azijn
 • 250 ml plantaardige olie (liefst arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie)
 • Een snuifje zout (of naar smaak)
 • Een hoge kom
 • 1 eetlepel mosterd (optioneel en naar smaak)
 • Een klopper of staafmixer

Het is belangrijk dat de eieren op kamertemperatuur zijn, anders zal de mayonaise niet dik worden.

Bereidingswijze

Daarna kan je beginnen met het maken van de mayonaise. Het is belangrijk dat je alle stappen in de juiste volgorde volgt.

 1. Open de eieren en scheid het eigeel van het eiwit. Doe het eigeel in de kom, het eiwit heb je niet nodig en kan je eventueel voor een ander recept gebruiken.
 2. Doe de citroensap of azijn in de kom en meng deze goed met de eieren. Het eigeel zorgt ervoor dat alle ingrediënten goed binden.
 3. Giet de olie traag in de kom terwijl je goed roert. Het is belangrijk dat alle olie goed opgenomen is voor je meer olie toevoegt. Doe dit tot je de gewenste dikte hebt.
 4. Wanneer de olie verwerkt is zal je merken dat de mayonaise goed dik is geworden. Indien de mayonaise te dik is kan je een klein beetje water mengen in het mengsel.
 5. Voeg tenslotte het zout toe om de mayonaise af te werken.

Indien alles goed ging, heb je nu heerlijke mayonaise gemaakt! De mayonaise bevat geen bewaarmiddelen en kan hierdoor natuurlijk wel maar enkele dagen bewaard worden.

Wat als de mayonaise niet dik wordt?

Wanneer je mayonaise niet dik wilt worden kan je proberen om nog een eierdooier toe te voegen. Daarna kan je opnieuw wat van de andere ingrediënten toevoegen om het recept aan te passen voor de grotere hoeveelheid. Wanneer de mayonaise nog altijd niet dik wordt, kan je beter opnieuw beginnen.

Wat als de mayonaise te dik is?

Wanneer de mayonaise te dik is geworden, kan je een beetje water toevoegen en goed mengen tot het mengsel de juiste dikte heeft.

Let op

Voor zwangere vrouwen, baby’s, oude mensen of mensen met een verzwakt immuunsysteem is het een goed idee om gepasteuriseerde eieren te gebruiken.