Zelf verse mayonaise maken: recept dat nooit mislukt

Zelf verse mayonaise maken: recept dat nooit mislukt

Mayonaise is één van de meest gebruikte en favoriete sauzen ter wereld. De meeste mensen kopen mayonaise in de winkel, maar wist je dat je mayonaise ook makkelijk zelf kunt maken? Zelfgemaakte mayonaise is veel lekkerder en gezonder dan de zwaar bewerkte mayonaise die verkocht wordt in winkels. In dit artikel leer je hoe je met enkele simpele ingrediënten in enkele minuten tijd je eigen zelfgemaakte klassieke mayonaise kunt maken. De mayonaise die je met dit recept maakt zal praktisch nooit mislukken en snel klaar zijn. Alhoewel deze mayonaise zo goed als altijd lukt wanneer juist uitgevoerd, willen we je toch ook enkele tips geven voor wanneer je niet het gewenste resultaat bereikt.

Je kan altijd op één van volgende links klikken om direct naar een bepaald onderwerp te gaan:

Recept voor verse mayonaise

Ingrediënten

De eerste stap is natuurlijk om de juiste ingrediënten en benodigdheden te verzamelen. Het is mogelijk om mayonaise te maken zowel met als zonder mosterd. Daarnaast is het natuurlijk makkelijk om een staafmixer te gebruiken om te mengen, maar een klopper volstaat ook.

 • 2 grote eieren (op kamertemperatuur)
 • 2 theelepels (versgeperst) citroensap of azijn
 • 250 ml plantaardige olie (liefst arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie)
 • Een snuifje zout (of naar smaak)
 • Een hoge kom
 • 1 eetlepel mosterd (optioneel en naar smaak)
 • Een klopper of staafmixer

Het is belangrijk dat de eieren op kamertemperatuur zijn, anders zal de mayonaise niet dik worden.

Bereidingswijze

Daarna kan je beginnen met het maken van de mayonaise. Het is belangrijk dat je alle stappen in de juiste volgorde volgt.

 1. Open de eieren en scheid het eigeel van het eiwit. Doe het eigeel in de kom, het eiwit heb je niet nodig en kan je eventueel voor een ander recept gebruiken.
 2. Doe de citroensap of azijn in de kom en meng deze goed met de eieren. Het eigeel zorgt ervoor dat alle ingrediënten goed binden.
 3. Giet de olie traag in de kom terwijl je goed roert. Het is belangrijk dat alle olie goed opgenomen is voor je meer olie toevoegt. Doe dit tot je de gewenste dikte hebt. De olie traag toevoegen en goed mengen is het meest cruciale deel van mayonaise maken, wanneer je dit te snel doet kan je mayonaise mislukken (geen zorgen, kijk verder in dit artikel om je mayonaise toch nog te redden)
 4. Wanneer de olie verwerkt is zal je merken dat de mayonaise goed dik is geworden. Indien de mayonaise te dik is kan je een klein beetje water mengen in het mengsel.
 5. Voeg tenslotte het zout toe om de mayonaise af te werken.

Indien alles goed ging, heb je nu heerlijke mayonaise gemaakt! De mayonaise bevat geen bewaarmiddelen en kan hierdoor natuurlijk wel maar enkele dagen bewaard worden.

Te dunne mayonaise dikker maken

Wanneer je mayonaise niet dik wordt kan je proberen om nog een eierdooier toe te voegen en goed te mengen. Daarna kan je opnieuw wat van de andere ingrediënten toevoegen om het recept aan te passen voor de grotere hoeveelheid. Wanneer de mayonaise nog altijd niet dik wordt, kan je beter opnieuw beginnen in plaats van nog meer ingrediënten te verspillen. Laat dit je echter niet afschrikken, hoewel mayonaise hierom bekend staat is het bij ons met dit recept nog niet voorgevallen.

Te dikke mayonaise dunner maken

Wanneer de mayonaise te dik is geworden, kan je een beetje water toevoegen en goed mengen tot het mengsel de juiste dikte heeft. Voeg het water in kleine hoeveelheden toe.

Te zure mayonaise minder zuur maken

Wanneer je teveel citroensap of azijn toevoegt zal de mayonaise te zuur worden. Ook niet iedereen houdt van dezelfde zuurtegraad. De gouden tip bij te zure mayonaise is om een beetje suiker toe te voegen, goed te roeren en dan nog eens te proeven. De suiker neutraliseert de zure smaak.

Let op

Voor zwangere vrouwen, baby’s, oude mensen of mensen met een verzwakt immuunsysteem is het een goed idee om gepasteuriseerde eieren te gebruiken.