Zelf bruisballen maken: DIY recept

Zelf bruisballen maken: DIY recept

Bruisballen, bath bombs of bath fizzers, zowel jong als oud houden ervan! Niets is leuker na een lange dag dan een lekker warm bad met een heerlijk geurende en kleurende bruisbal. Daarnaast kunnen ze ook een leuk cadeau zijn. Bruisballen worden de laatste jaren weer populairder dankzij onder andere de kleurige Lush Bath Bombs. Hoewel deze bruisballen prachtig zijn kan de prijs toch al snel oplopen tot €6,00 per stuk. Via het recept dat we in dit artikel gaan zien kan je echter een paar bruisballen maken voor maar enkele euro’s, lekker goedkoop dus. Net zoals de Lush bruisballen hebben ze een heerlijke geur en mooie kleuren. Een ander voordeel is dat je zelf de kleuren, geuren en vormen kan kiezen. Daarnaast zijn deze handgemaakte bruisballen ook nog eens goed voor de huid. Tenslotte is dit ook een leuk projectje om samen met de kinderen te maken, zowel thuis als in de klas.

Je kan altijd op één van volgende links klikken om direct naar een bepaald onderwerp te gaan:

Leuke bruisbal vormpjes

Je kan de bruisballen die je gaat maken natuurlijk een vorm geven met je handen, dit ziet er echter vrij slordig uit. Daarom is het een goed idee om eerst een aantal leuke vormpjes te hebben voor je bruisballen. Deze vormpjes dienen als een soort mallen waarin je het mengsel voor de bruisballen gaat indoen. Dit mengsel droogt dan en krijgt de vorm van de mal. Je kan heel creatief zijn met deze vormpjes. Voor een standaard bruisbal kan je bijvoorbeeld twee vormpjes in de vorm van halve bollen gebruiken waarin je het mengsel doet en tegen elkaar drukt. Als je wat creatiever wilt zijn kan je bijvoorbeeld mallen in de vorm van hartjes, schelpen of eieren gebruiken. De mogelijkheden zijn oneindig, van kleine tot grote bruisballen in alle vormen. Misschien kan je wel iets vinden dat je al in huis hebt als vormpje, zoals bakvormpjes bijvoorbeeld. Het beste effect krijg je natuurlijk met vormpjes die speciaal voor bruisballen dienen.

Hoe maak je klassieke bruisballen?

Het eerste recept voor bruisballen dat we hier behandelen is het standaard recept. Dit is het recept dat het meest gebruikt wordt om bruisballen te maken, het makkelijkste is en algemeen de beste resultaten geeft. De mogelijkheden met dit recept zijn enkel beperkt tot je eigen creativiteit, van simpele bruisballen tot bruisballen met alle mogelijke kleuren- en geurencombinaties.

Klassieke bruisballen recept

Ingrediënten voor bruisballen

De benodigdheden voor dit recept zijn vrij makkelijk te verkrijgen. Met volgende ingrediënten kan je ongeveer twee bruisballen maken afhankelijk van de grootte van je mallen.

  • Citroenzuur: 50 gram (makkelijk te verkrijgen online, bij de apotheek of bij drogisterijen)
  • Maiszetmeel (maïzena): 35 gram
  • Natriumbicarbonaat (zuiveringszout of baking soda): 110 gram
  • Bitterzout of zeezout: 50 gram
  • Plantaardige olie zoals kokosnootolie, amandelolie, wonderolie: 1 eetlepel (15 ml)
  • Water: 1 eetlepel (15 ml)
  • Aromatische olie (etherische olie) met een geur naar keuze: 2 theelepels (10 ml)
  • Voedselkleurstof (optioneel): 2 – 6 druppels afhankelijk van sterkte van de kleur. Je kan hier welke kleur dan ook kiezen: van romantische rode bruisballen tot duistere zwarte bruisballen.
  • Glitters (optioneel): je kan ook glitters toevoegen voor leuke bruisballen met glitters! Let op, kies voor biologisch afbreekbare glitters!
  • Een leuk speeltje om te verstoppen in het midden van de bruisbal (optioneel, let op dat dit speeltje niet te groot is zodat de bal nog stevig genoeg is)
  • Een grote en een kleine kom
  • Een klopper
  • Dunne rubberen handschoenen indien je een gevoelige huid hebt, het citroenzuur kan bijvoorbeeld lichtjes branden als je kleine wondjes hebt
  • Vormpjes zoals hierboven uitgelegd werd

Werkwijze

Nu kunnen we starten met het maken van onze DIY bruisballen.

  1. Pak een grote kom en doe hier het natriumbicarbonaat, citroenzuur, maiszetmeel en bitterzout (of zeezout) in. Meng goed met een klopper tot de ingrediënten helemaal gemixt zijn.
  2. Doe de vloeibare ingrediënten (de plantaardige olie, het water, de aromatische olie en de eventuele voedselkleurstof) in de kleine kom en meng goed.
  3. Doe de vloeibare ingrediënten die in de kleine kom zitten rustig in de grote kom met de andere ingrediënten. Doe dit in kleine hoeveelheden tegelijk en meng telkens goed met je handen. Als je te veel vloeistof in één keer gebruikt zal het mengsel beginnen te bruisen, dit willen we niet, voorzichtig zijn dus! Als je een beetje bruis ziet moet je niet meteen bezorgd zijn. Je kan nu ook het biologisch afbreekbare glitter toevoegen.
  4. Nu kan je het mengsel proberen samen te drukken met je handen. Je zou nu moeten zien dat het in vorm blijft. Als dit niet zo is kan je nog wat meer plantaardige olie toevoegen, voeg echter maar een klein beetje olie tegelijkertijd toe.
  5. Doe het mengsel in de mallen en druk deze zo goed mogelijk samen. Je kan nu ook het optionele speeltje toevoegen in het midden. Indien je een dubbele mal gebruikt (bijvoorbeeld om een bol te maken) moet je zorgen dat de twee helften bij elkaar blijven. De structuur van het mengsel zou deze al moeten samenhouden maar je kan eventueel een beetje tape gebruiken. Zorg ervoor dat je het mengsel niet te lang laat liggen voor je het in de mallen doet.
  6. Laat het mengsel 24 tot 48 uur drogen in de mallen. Het kan zijn dat je het mengsel opnieuw terug wat moet samendrukken na een aantal uren.
  7. Na het drogen kan je de bruisballen voorzichtig uit de mallen halen. Je kan ze best op een droge plaats bewaren in een doos of in cellofaanpapier. Veel plezier!

Leuke combinaties en creativiteit

Bruisballen maken, combinaties en creativiteit

Met dit recept kan je zeer creatieve combinaties maken. Zo kan je bijvoorbeeld twee verschillende kommen pakken en mengsels maken met twee verschillende kleuren. Daarna kan je deze twee kleuren combineren. Je kan ze in patronen in de mallen doen of bijvoorbeeld de twee kleuren vooraf zéér lichtjes mengen. Je kan ook verschillende geuren combineren die goed samengaan en ook qua vormpjes zijn de mogelijkheden oneindig. Laat die creatieve sappen dus maar vloeien!

Een klein voorbeeldje van een patroon zijn galaxy bruisballen. Om deze te maken kan je vier verschillende mengsels maken. Je hebt een roze, paars, lichtblauw en zeer donkerblauw mengsel nodig. Je kan deze kleuren dan best in stukken in de mal doen en zo duwen dat je een mooi patroon krijgt.

Nu weet je hoe je klassieke bruisballen kan maken, vervolgens bekijken we wat alternatieven.

Hoe maak je bruisballen zonder citroenzuur?

Bruisballen zonder citroenzuur maken

Het recept hierboven in dit artikel heeft citroenzuur als ingrediënt. Citroenzuur kan echter relatief duur zijn en op sommige plaatsen moeilijk te vinden (door de komst van webwinkels is dit probleem nu wel grotendeels verholpen). Natuurlijk kunnen we ook bruisballen maken zonder citroenzuur! We bevelen echter het klassieke recept aan hierboven voor de beste werking. Mocht je geen citroenzuur vinden dan kan je volgende alternatieven gebruiken voor bruisballen zonder citroenzuur die toch nog goed werken.

Bruisballen maken met wijnsteen

Een eerste optie is om het citroenzuur te vervangen door wijnsteen in dezelfde hoeveelheid. Wijnsteen wordt in het Engels “Cream of Tartar” genoemd en is een rijsmiddel voor deeg. Let op, dit is niet hetzelfde als wijnsteenzuur! Let ook op dat je geen wijnsteenbakpoeder koopt, wijnsteenbakpoeder is een mengsel van wijnsteen en andere ingrediënten. Bruisballen met wijnsteen hebben nog altijd een prachtig effect. Het is mogelijk dat je nog nooit van wijnsteen gehoord hebt maar wijnsteen is relatief makkelijk te verkrijgen in veel supermarkten, webshops of drogisterijen.

Bruisballen maken met citroensap

Een tweede optie is om citroensap te gebruiken. Bruisballen met citroensap zullen spijtig genoeg minder goed werken als bruisballen met citroenzuur of wijnsteen. Ze zullen minder hard bruisen maar nog wel heerlijke geuren verspreiden in de badkamer. Vervang het citroenzuur door 2 eetlepels (30 ml) citroensap. Voeg ook het water niet direct toe aan het mengsel. Volg bovenstaand recept maar voeg na het mengen van alle ingrediënten het water toe in kleine hoeveelheden tegelijkertijd. Meng telkens met je handen tot het mengsel in vorm blijft.

Bruisballen maken zonder natriumbicarbonaat (baking soda)

Als je bruisballen wilt maken zonder natriumbicarbonaat (baking soda in het Engels) zullen we je helaas moeten teleurstellen. Natriumbicarbonaat is het belangrijkste ingrediënt van een bruisbal, dit ingrediënt zal namelijk reageren met het water en zorgen voor het bruiseffect. Natriumbicarbonaat is ook goedkoop en makkelijk te verkrijgen, dus dit zou normaal geen probleem moeten zijn.

Nu weet je de verschillende manieren om zelf leuke handgemaakte bruisballen te maken, gedaan dus met veel te dure bruisballen te kopen. Wij raden je natuurlijk aan om het eerste (het klassieke) recept te gebruiken voor de beste resultaten. Veel badplezier!