Wat is Kerstmis: ontstaan en betekenis

Wat is Kerstmis: ontstaan en betekenis

Kerstmis is een belangrijk feest dat jaarlijks gevierd wordt rondom heel de wereld op 25 december. Christenen vieren het kerstfeest als religieus feest terwijl ook veel niet-Christenen Kerstmis vieren. Veel mensen denken bij Kerstmis direct aan cadeautjes, prachtig versierde kerstbomen, verlichting en gezellig samenzijn met familie en vrienden. Maar hoe is kerst ontstaan, wat vieren we nu eigenlijk met kerst en wat heeft de kerstman hiermee te maken? Dit artikel tracht om meer inzicht te geven over het ontstaan van kerstmis, wat er precies gevierd wordt en de echte betekenis van kerst.

De geschiedenis van kerst

Om een goed beeld van kerst te krijgen moeten we beginnen bij het begin, het ontstaan van kerst. Er wordt vaak gedacht dat kerstmis ontstaan is door het alom bekende kerstverhaal uit de Bijbel: de geboorte van Jezus.

Dit is eigenlijk wat de Christenen vieren tijdens Kerstmis. Op Kerstavond, 24 december, wordt dit dan ook gevierd binnen de kerkgemeenschap. Dit is echter maar een gedeelte van de waarheid. In de realiteit weet niemand zeker wanneer Jezus geboren werd en was dit waarschijnlijk niet op 25 december. Daarnaast duurde het zelfs tot de vierde eeuw voor de geboorte van Jezus een officiële feestdag werd. Er werd dan voor 25 december gekozen als dag waarop dit gevierd wordt.

25 december werd gekozen omdat de heidenen rond deze periode het twaalf dagen durende Joelfeest vierden. Tijdens het Joelfeest vierden ze op 21 december Saturnaliën ter ere van de god Saturnus. 25 december was dan weer de verjaardag van de Griekse god Mithras. Tijdens het Joelfeest haalden de heidenen groene twijgjes in huis en lieten ze lichten branden met als bedoeling boze geesten af te weren. Dit is dan ook de oorspronkelijke herkomst van de hedendaagse kerstboom. Kiezen om de geboorde van Jezus tijdens het Joelfeest te vieren zou ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen deze feestdag overnamen. Daarnaast zijn er nog enkele andere theorieën die Jezus linken aan deze datum. Het Christendom begon daarna traag het Heidendom te vervangen waardoor Kerstmis zich over heel de wereld verspreidde.

Maar wat heeft de Kerstman met dit hele verhaal te maken? Als we even nadenken zien we direct dat de Kerstman veel gelijkenissen heeft met Sinterklaas. Dit komt omdat de Kerstman een fictief figuur is ontstaan in de Verenigde Staten en geïnspireerd is door Sinterklaas. De Kerstman maakt nog maar sinds kort deel uit van de Belgische en Nederlandse kerst. De echte bekendheid van de Kerstman komt eigenlijk door een serie advertenties ontworpen door Coca-Cola in de jaren 30. De kerstman lijkt dus eerder een commercieel verzinsel te zijn los geïnspireerd op Sinterklaas. 

De betekenis van kerst

Cadeaus

Buitenom de geschiedenis heeft kerstmis nog een aantal achterliggende symbolische betekenissen, de kerstgedachte. Deze kerstgedachte is tegenwoordig belangrijker dan de achterliggende geschiedenis en wordt anders geïnterpreteerd door verschillende mensen. Hierdoor is er geen eenduidig antwoord op wat de betekenis van kerst is. Kerstmis betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Kerstmis gaat onder andere over familie, vrienden, liefde, geven, barmhartigheid en zelfs lekker eten. Voor veel mensen gaat kerstmis ook over de geboorte van Jezus ondanks dat de geschiedenis dit gedeeltelijk tegenspreekt. Voor bedrijven gaat Kerstmis dan vaak weer over geld, een trend die we ook zien is dat Kerstmis steeds commerciëler wordt. Wat de betekenis ook is, Kerstmis is het ideale feest om de mensen een opkikkertje te geven tijdens de koude en donkere winter.