Je Hond Leren Speeltjes Opruimen

Je Hond Leren Speeltjes Opruimen

Ben je heel de dag bezig met speeltjes van je hond op te ruimen? Dan ben je zeker niet de enige. De meeste honden pakken elk speeltje dat ze hebben en verspreiden deze over het hele huis. Hoewel de meeste mensen dit graag opruimen voor hun lieftallige hondje, kan het toch leuk zijn om je hond te leren om zelf speeltjes op te ruimen. Deze oefening kan ook een leuke activiteit zijn die je hond mentaal stimuleert en de band tussen jullie versterkt. Voor dit trucje moet je hond eerst twee basiscommando’s kennen: oppakken en loslaten.

De basistraining

Zoals eerder gezegd moet je hond eerst kunnen oppakken en loslaten.

Oppakken aanleren

Om oppakken aan te leren kan je beginnen met een object te zoeken dat de hond vrijwillig wilt oppakken, bijvoorbeeld één van zijn favoriete speeltjes. Pak het speeltje en beweeg hier een beetje mee om je hond enthousiast te maken. Net voordat je hond het speeltje uit je handen grijpt zeg je: “pak”. Wanneer hij dit doet moet je de hond uitbundig en enthousiast belonen. Bij de meeste honden moet je dit niet meer aanleren aangezien veel honden dit al uit zichzelf doen.

Loslaten aanleren

Om je hond te leren loslaten moet hij eerst een speeltje vasthouden. Zorg dat je een snoepje in je hand hebt en laat dit zien aan je hond, daarna zeg je: “los”. Wanneer de hond echt het speeltje loslaat, beloon je deze met een snoepje en streel je de hond eens goed. Zorg weer dat je op een enthousiaste manier beloond. Het kan zijn dat je hond zijn favoriete speeltje niet wilt loslaten, maar als de beloning lekker genoeg is zal de hond wel toegeven. Herhaal dit een aantal keren over een aantal dagen tot je hond het commando echt door heeft.

Speeltjes leren opruimen

Nu gaan we over naar het echte werk, je hond echt leren om zijn speeltjes op te ruimen. Om dit aan te leren pak je eerst een mand waarin de hond zijn speeltjes zal moeten leggen. Kies dan een paar favoriete speeltjes van je hond. Zorg ervoor dat deze mand zich altijd op dezelfde plek in het huis bevindt. Daarna plaats je de speeltjes naast de mand en ga je zelf ook naast de mand zitten. Raak een speelgoedje aan en zeg: “pak”. Je hond zou nu het speeltje moeten vastpakken. Houd daarna een snoepje in je hand en lok de hond naar de mand. Wanneer de hond het speeltje boven de mand heeft hangen zeg je: “los”.  De hond zou nu het speeltje moeten loslaten, waarna het in de mand valt. Zorg dat je de hond weer goed beloont wanneer het speeltje in de mand ligt. Zorgt dat je dit weer goed en herhaaldelijk oefent, daarna kan je de speeltjes een halve meter verder leggen en opnieuw oefenen.

Wanneer je hond dit onder de knie heeft kan je verdergaan door minder regelmatig beloningen te geven, bijvoorbeeld pas na twee of drie speeltjes. Daarna kan je beginnen met het commando een naam te geven zoals “opruimen”. Na een tijdje zal je hond dit echt goed door hebben en moet je zelfs geen commando’s meer geven.

Opmerkingen

  • Zorg ervoor dat je een trainingssessie kort houdt, tussen de 5 tot 20 minuten is perfect voor de meeste honden.
  • Als je merkt dat het te veel wordt voor de hond, neem dan een pauze van een paar minuten.
  • Zorg dat je elke sessie afsluit door wat met je hond te spelen, het moet natuurlijk leuk blijven voor je hond!
  • Sommige honden kunnen zeer snel weg zijn met deze commando’s en bij andere gaat het weer wat trager, elke hond is immers uniek en bepaalde rassen hebben hier ook meer aanleg voor als anderen. Wat er ook gebeurd, zorg dat je niet kwaad wordt op je hond!