Hoe Kan Je Beter Studeren

Hoe Kan Je Beter Studeren

Studeren, een activiteit gehaat door velen. Studeren is ook niet altijd even makkelijk, zeker als je de verkeerde studeer techniek hebt. Gelukkig kan je hier iets aan doen. Maar hoe kan je nu eigenlijk beter studeren? Deze tips zullen je helpen!

Maak een planning

Deze tip heb je waarschijnlijk al honderden keren gehoord, maar toch is ze niet minder belangrijk. Maak een planning van al je activiteiten en spendeer dagelijks een bepaalde tijd aan studeren. Zorg wel voor een gebalanceerde planning die realistisch is, je moet deze kunnen volhouden.

Stel ook je prioriteiten, als je te weinig tijd hebt kan het zijn dat je een paar onnodige activiteiten zal moeten schrappen. Je onderwijs zou de voorkeur moeten krijgen, wat natuurlijk niet betekent dat je geen hobby's meer kan hebben, het is belangrijk om een balans te vinden.

Een planning werkt wel enkel als je deze ook volgt, zonder afleidingen. Het kan ook moeilijk zijn om te weten hoeveel tijd je aan iets zal besteden, daarom is een planning maken niet echt de manier voor iedereen.

Zorg voor voldoende slaap

Slaap

Zorgen voor voldoende slaap is misschien wel de belangrijkste tip van alle tips. Als je goed uitgerust bent zal je een betere concentratie hebben en verspil je dus geen kostbare studeertijd aan doelloos rondkijken. Je zal de leerstof ook makkelijker onthouden.

Het is ook belangrijk om de dag van je test goed uitgerust te zijn, je zal beter kunnen nadenken, meer aandachtig zijn, minder domme fouten maken en dus betere punten halen. Hierdoor is het niet aangeraden om de dag voor de test de hele nacht door te leren. Dit zal ook niet nodig zijn als je elke dag een stukje studeert in plaats van alles de dag voor de test.

Neem voldoende ontspanning

Dit is ook een belangrijke tip, ontspan jezelf! Neem soms eens de tijd om je hersenen leeg te maken. Je moet hier niet echt een tijd op plakken, je zal zelf wel voelen wanneer je concentratie weg is. Dit varieert ook bij iedereen. Zorg wel dat je ontspanning niet bestaat uit naar tv kijken of gamen, dit zal je hersenen gewoon verder uitputten. Ga eens wandelen, fietsen of lopen.

Elimineer bronnen van afleiding

Zet je smartphone, computer of tv uit, irritante geluidjes en flikkerende lichtjes zijn namelijk een grote oorzaak van afleiding. Zorg ook dat je kamer proper is, een hoop leuke spullen kunnen leuk lijken maar leiden alleen maar af.

Stilte is ook heel belangrijk, ga dus in een rustige kamer of omgeving zitten. Een beetje muziek kan wel goed zijn, mits de juiste muziekkeuze. Muziek kan leiden tot meer concentratie en motivatie, het maakt studeren interessanter. Welke muziek er werkt is anders bij iedereen. Zet de muziek wel niet te luid en vermijd de radio (het gepraat kan afleiden).

Eet gezond

Gezond Eten

Het kan misschien aantrekkelijk lijken om een maaltijd te maken in de microgolf als je niet veel tijd hebt, maar doe dit niet! Het is bewezen dat gezond eten ervoor zorgt dat je beter kan studeren. Maak dus een gezonde maaltijd met veel groenten en eet wat fruit in plaats van snoep.

Te veel suiker is ook heel slecht, geen energie drank dus! Suiker zal je misschien even een boost geven maar daarna zal je crashen. Drink dus veel water om gehydrateerd te blijven. Je kan wel wat koffie of thee drinken, maar overdrijf hier niet mee!

Markeer of maak een samenvatting

Als je veel leerstof moet leren kan het ook handig zijn om belangrijke stukken te markeren of een samenvatting te maken. Dit werkt wel alleen maar als je het op voorhand doet en de juiste dingen opschrijft of markeert. Voor sommige mensen kan het heel moeilijk zijn om de belangrijke dingen te zien.

Heb de juiste studiemethode

Iedere mens heeft een verschillende manier waarop hij of zij het beste studeert. Deze manieren kunnen bijvoorbeeld zijn: de leerstof opzeggen, de leerstof overschrijven, schema's maken, flashcards maken of andere. Er zijn verschrikkelijk veel manieren om te studeren. Een veel gebruikte manier is om het antwoord af te dekken en het dan luidop proberen te beantwoorden (voor zaken die je vanbuiten moet leren). Voor oefeningen is het voor velen het beste om gewoon de oefening proberen te maken en kijken waar je de mist bent ingegaan. Voor woordenlijsten kan het handig zijn om de woorden eerst af te dekken en dan luidop proberen te vertalen. Als je de vertalingen kent kan je ze afdekken en opschrijven zodat je de juiste schrijfwijze kent.

Dit zijn natuurlijk maar enkele tips maar als je ze volgt en echt moeite doet zullen je resultaten zeker verbeteren.