Hoe kan je beter studeren: studietips

Hoe kan je beter studeren: studietips

Studeren, een activiteit gehaat door velen. Studeren is ook niet altijd even makkelijk, zeker als je de verkeerde studiemethode hebt. Gelukkig kan je hier iets aan doen. Het kan misschien belachelijk klinken maar leren kan je leren. Maar hoe kan je nu eigenlijk beter en efficiënt studeren? Hoe zorg je voor de nodige concentratie tijdens het studeren en wat is de beste studiemethode? Of je nu in de middelbare school, hogeschool of universiteit zit, deze tips zullen je helpen om slimmer te studeren!

Je kan altijd op één van volgende links klikken om direct naar een bepaald onderwerp te gaan:

Efficiënt studeren: leertips

Maak een studieplanning

Een eerste tip is om een goede studieplanning te maken. Het is natuurlijk de bedoeling dat je jezelf houdt aan de planning en ook echt studeert op de geplande tijdstippen met zo weinig mogelijk afleiding. Een planning zorgt ervoor dat je op regelmatige intervallen studeert, dit zorgt er ten eerste voor dat je niet alles op het laatste moment gaat doen. Het werk niet laten opstapelen zorgt er ook voor dat je geen extreme uren meer moet leren en tijd hebt om voldoende te slapen. Daarnaast heb je nu ook een concreet plan en weet je wat je te doen staat. Het is leuk om mijlpalen in een planning te verwerken, zo ben je meer gemotiveerd om deze doelen te bereiken. Let bij het maken van de planning wel op dat je realistisch blijft, onrealistische verwachtingen zorgen ervoor dat je misschien gedemotiveerd raakt. Beloon jezelf ook, hierdoor blijf je gemotiveerd en heb je iets om naar uit te kijken. Probeer je cursussen in kleine stukken over dagen te verdelen en in te schatten hoeveel tijd je per stuk nodig hebt. Vergeet ook niet om voldoende herhaling in te plannen en voor wat afwisseling te zorgen.

Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

Deze tips heb je waarschijnlijk al eerder gehoord, maar je leerstof consistent herhalen is zeer belangrijk. Het is wetenschappelijk aangetoond dat wanneer je voor de eerste keer iets leert, je meer gaat onthouden als je dit nog eens herhaald de volgende dag. Wanneer je dit consistent doet zal het herhalen maar vijf minuten duren en zal je uiteindelijk geen enkel probleem hebben om alles te onthouden. Probeer de stukken die je nog niet kan onthouden bij te houden en deze daarna nog eens opnieuw te leren.

Studeer actief

Nog een tip is om actief te studeren. Veel studenten denken dat een goede manier van studeren is om de leerstof in een boek opnieuw en opnieuw te lezen. Dit kan er echter voor zorgen dat je denkt dat je de leerstof beter beheerst dan je echt doet aangezien deze recht voor je ligt. Probeer je boek eens dicht te doen of bepaalde stukken af te dekken en op te sommen wat je tot nu toe herinnert. Indien mogelijk kan je dit best hardop opzeggen.

Connecties maken en de structuur zien

Probeer connecties te maken in je leerstof en zie de structuur, dit is een zeer belangrijke tip! Dit zal ervoor zorgen dat je de leerstof goed begrijpt en beter kan onthouden. Probeer dus niet enkel de inhoud puur vanbuiten te leren maar ook echt te begrijpen. Probeer bijvoorbeeld te denken wat de verschillende delen van de cursus met elkaar te maken hebben. Ook voorbeelden zoeken in de echte wereld kan helpen. Een manier om dit te doen is door korte schema’s of tekeningen op papier te maken over de verschillende delen. Je zal al snel zien dat je hierdoor veel minder moet onthouden en alles ineens samenvalt en er duidelijker uitziet.

De beste leerstijl

Vaak wordt er ook gepraat over studie- of leermethodes. Onderzoek wijst echter uit dat de beste leerstijl niet bestaat en leerstijlen in het algemeen niet nuttig zijn. Verspil dus geen tijd met je leermateriaal aan te passen aan een bepaalde leerstijl maar leer met het materiaal dat je hebt.

Afwisseling

Nog een tip is om bijvoorbeeld niet heel de avond hetzelfde onderwerp te studeren, zorg voor wat afwisseling. Probeer wel te zorgen dat de onderwerpen een beetje samenhangen. Afwisseling verbetert de concentratie en houdt het interessant.

Wat als je iets niet begrijpt?

Het kan natuurlijk ook voorvallen dat je iets echt niet begrijpt. Neem actie als dit voorvalt en blijf er niet naar staren. Probeer eerst eens op Google of YouTube naar het onderwerp te zoeken, zo kan je vaak kwaliteitsvolle uitleg vinden die makkelijker te volgen is dan de uitleg in je boek. Je kan natuurlijk ook altijd hulp vragen aan je leerkracht of medeleerlingen. In veel scholen zijn er ook initiatieven die studenten die iets niet begrijpen helpen zoals bijlessen, monitoraatzittingen of het principe van “study buddies”.

Concentratie tips

Veel studenten kampen met concentratieproblemen en hebben het gevoel dat ze hun hoofd er niet kunnen bijhouden en geen concentratie hebben. Je kan deze tips volgen om je concentratie te verhogen. De sectie “De juiste levensstijl” in dit artikel geeft daarnaast nog meer manieren om je concentratie te verbeteren.

Neem voldoende ontspanning

Dit is ook een belangrijke tip, ontspan jezelf wanneer dit nodig is! Neem soms eens rond de 5 tot 10 minuten pauze om je hersenen leeg te maken. Je moet hier niet echt een tijd op plakken, je zal zelf wel voelen wanneer je concentratie weg is. Dit varieert ook bij iedereen. Zorg wel dat je ontspanning niet bestaat uit naar tv kijken of gamen, dit zal je hersenen gewoon verder uitputten. Ga eens wandelen, fietsen of lopen. Na een korte ontspanning zijn je hersenen terug ontspannen en klaar voor meer informatie op te nemen.

Elimineer bronnen van afleiding

Om bronnen van afleiding te elimineren is de ruimte of kamer waarin je studeert zeer belangrijk. Zorg dat je studeert in een rustige kamer of omgeving. Dit kan in je eigen kamer zijn maar ook bijvoorbeeld in een bib of in een park. Zorg ook dat de ruimte niet te warm is, warmte kan namelijk slaperigheid veroorzaken wat niet goed voor de concentratie is. Hou de studieruimte ook proper en niet te veel onnodige spullen bevat. Tenslotte is het ook belangrijk om je comfortabel te voelen in de ruimte waar je studeert.

Zet je smartphone, computer, tv of andere onnodige elektronische apparaten uit. De geluiden komende van deze apparaten zijn een grote bron van afleiding. Wanneer je studeert met je smartphone naast je kan het heel aantrekkelijk zijn om bijvoorbeeld even een aantal meldingen te bekijken.

Luister naar muziek

Een beetje muziek kan wel goed zijn, mits de juiste muziekkeuze. Muziek kan leiden tot meer concentratie en motivatie, het maakt studeren interessanter. Deze tip werkt wel niet bij iedereen en is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Welke muziek er werkt is anders bij iedereen, over het algemeen is rustige muziek zonder tekst het beste. Een voorbeeld hiervan kan klassieke muziek zijn, misschien niet de voorkeur van iedereen maar studies hebben aangetoond dat klassieke muziek voor meer concentratie zorgt. Zet de muziek wel niet te luid en vermijd de radio (het gepraat kan afleiden).

Neem controle over je concentratie

Vaak komt de afleiding niet van buitenaf maar van je eigen gedachten. Neem controle over deze gedachten. Het kan bijvoorbeeld voorvallen dat je jezelf zorgen maakt en vragen stelt over andere aspecten van het leven, probeer deze vragen kort in jezelf te beantwoorden zodat je verder kan studeren. Tijdens het studeren is het ook mogelijk om negatieve gevoelens te krijgen: “ik haat studeren”, “ik kan dit niet”, “ik ben te dom”, enzovoort. Probeer deze gedachten door positieve gedachten te vervangen en denk aan je doelen.

Zoek een studiepartner

Bij sommige studenten kan het helpen om een studiepartner te zoeken. Samen studeren en discussiëren over onderwerpen kan helpen om geconcentreerd te blijven. Dit kan je ook helpen om de onderwerpen vanuit een ander perspectief te zien. Let wel op dat je een gemotiveerde partner kiest die op dezelfde golflengte zit. Het helpt namelijk niet wanneer je partner je geen uitdaging geeft en niet kan volgen. Het is belangrijk om elkaar uit te dagen.

De juiste levensstijl

Nog een belangrijke tip is om de juiste levensstijl te hebben. Dit is niet alleen belangrijk om betere resultaten te halen maar ook voor je algemene mentale en fysieke gezondheid. Voor veel studenten, vooral studenten in studentenhuisvestigingen, blijkt dit toch een probleem te zijn. Maar denk eraan, je gezondheid is onbetaalbaar, je lichaam moet nog een heel leven meegaan! Het is daarnaast natuurlijk logisch dat een fit persoon makkelijker en beter leerstof kan verwerken.

Zorg voor voldoende slaap

Zorgen voor voldoende slaap is misschien wel een van de belangrijkste tip van alle tips. Het is wetenschappelijk aangetoond dat voldoende slaap zorgt voor meer concentratie, een beter geheugen, beter omgaan met stress en dat je in het algemeen sneller zal leren. Vaak wordt er op de magische acht uur slaap gehamerd, maar hoeveel slaap je nodig hebt hangt in de realiteit af van persoon tot persoon. Je zal zelf wel aanvoelen wanneer je voldoende uitgerust bent. Soms kan het misschien moeilijk lijken om voldoende slaap te krijgen, maar probeer dit toch te doen door consistent te zijn, je leerstof goed bij te houden en niet alles op het laatste moment te doen.

Het is ook belangrijk om de dag van je test goed uitgerust te zijn, je zal beter kunnen nadenken, meer aandachtig zijn, minder domme fouten maken en dus betere punten halen. Hierdoor is het niet aangeraden om de dag voor de test de hele nacht door te leren. Dit zal ook niet nodig zijn als je elke dag een stukje studeert in plaats van alles de dag voor de test. Het kan wel helpen om moeilijke delen te leren voordat je gaat slapen, studies hebben aangetoond dat je deze zo beter kan onthouden.

Gezonde voeding en voldoende water

Het kan misschien aantrekkelijk lijken om een maaltijd te maken in de microgolf als je niet veel tijd hebt, maar doe dit niet! Het is bewezen dat gezond eten ervoor zorgt dat je beter kan studeren. Maak dus een gezonde maaltijd met veel groenten en eet wat fruit in plaats van snoep.

Te veel suiker is ook heel slecht, geen energie drank dus! Suiker zal je misschien even een boost geven maar daarna zal je crashen. Drink dus veel water om gehydrateerd te blijven. Het is zelfs aangetoond dat een groot deel van de bevolking gedehydrateerd is voor lange periodes, wat zeer slecht voor je lichaam en hersenen is. Wacht dus niet tot je dorst heb maar drink regelmatig een slokje water. Je kan wel wat koffie of thee drinken, maar overdrijf hier niet mee!

Voldoende beweging

Nog een onderdeel van de juiste levensstijl is om voldoende fysieke inspanning te hebben naast de mentale inspanning. Beweging is daarnaast niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Beweging verbetert je geheugen, maakt je positiever, onderdrukt stress, zorgt dat je beter slaapt en dat je hersenen over het algemeen beter functioneren. Probeer om minstens drie keer per week voor een half uurtje intensief te sporten.

Een goede balans

Tenslotte is het belangrijk om een goede balans te vinden in je leven. Je studies zijn belangrijk maar zaken zoals je eigen lichaam, familie en vrienden zijn minstens zo belangrijk. Zorg dus ook voor voldoende ontspanning en beloon jezelf eens door eens iets te gaan doen met je familie of vrienden. Dit zorgt dat je je motivatie behoudt en positief ingesteld blijft. Hou hier ook weer de balans, het is natuurlijk niet de bedoeling om elke avond een feestje te bouwen.

Motivatie bij het studeren

Bij het studeren is het ook belangrijk dat je voldoende gemotiveerd bent om er ook echt voor te gaan, zonder motivatie zal je het al rap opgeven. Ten eerste kan je twee eerder gegeven tips gebruiken, maak je eigen doelen en beloon jezelf. Veel studenten vinden op dit moment ook hun sociaal leven veel belangrijker dan hun studies. Denk er echter aan dat het leven niet enkel uit plezier bestaat en je ook verplichtingen hebt. Nu kan het bijvoorbeeld leuk lijken om constant bij je vrienden te zijn en leuke dingen te doen, maar er komt een tijd dat je ook echte verplichtingen krijgt. Op latere leeftijd krijg je hier dan spijt van. Probeer dus een goede balans te vinden, het leven bestaat zowel uit plezier als uit verplichtingen en minder leuke momenten!

Daarnaast kan je ook eens denken of je wel echt studeert wat je interesseert. Natuurlijk is er bijna niemand die echt graag studeert, maar als je geïnteresseerd bent in wat je doet zal het veel makkelijker en leuker lijken. Denk er wel aan dat je natuurlijk ook niet elk vak even leuk gaat vinden. Deze tip kan misschien iets minder nuttig lijken in het middelbaar onderwijs door de algemene aard van de vakken.

Studeren aan de hogeschool of universiteit

Wanneer je studeert aan een hogeschool of universiteit kan je natuurlijk de eerder gegeven tips ook volgen. Wanneer je in het middelbaar zit moet je vaak enkel studeren uit enkele boeken en is de inhoud ook eerder voorgekauwd en beperkt. Wanneer je studeert aan een hogeschool of universiteit is dit echter niet meer het geval. Je hebt verschillende boeken nodig, PowerPoints en moet daarnaast nog zelf nota’s nemen in de les. In een hogeschool is dit nog iets beperkter dan in een universiteit door de meer praktisch gerichte aanpak aan de hogeschool. Je moet de eerdere tips dus nog consistenter volgen dan wanneer je in het middelbaar zou zitten.

Een groot deel van het werk zit erin om goede nota’s te nemen en de verschillende boeken, PowerPoints en nota’s samen te voegen tot een samenhangend geheel. Probeer dus je aandacht te bewaren tijdens de les en neem nota’s liefst op papier. Je zal ook vaak merken dat je niet zo snel kan schrijven als dat de lector praat, in dit geval kan het helpen om bijvoorbeeld met je smartphone de audio van de les op te nemen om je nota’s thuis verder af te kunnen maken. Het kan ook helpen om je eigen systeem van afkortingen te verzinnen zodat je sneller kan schrijven. Vaak worden de PowerPoints van de presentaties ook online geplaatst, vertrouw hier echter niet op! Wat de lector uitlegt staat vaak niet of niet compleet in de slides.

Hulp bij leerproblemen

Volg je al deze tips en wilt het leren nog niet lukken? Vraag jezelf in de eerste plaats af of je wel echt je opperste best gedaan hebt, als het antwoord op deze vraag ja is, dan moet je je zeker niet schuldig voelen. Een klein deel van de bevolking heeft echter echt te kampen met leerproblemen of concentratieproblemen waaraan ze zelf weinig tot niets kunnen doen. Daarnaast kampen veel studenten ook met depressie, angststoornissen of faalangst. Twijfel niet om hulp te zoeken bij bijvoorbeeld de studiebegeleiding van je school om zo tot een oplossing te komen wanneer het echt niet lukt. Probeer er ook over te praten tegen je ouders of vrienden.