Hoe maak je een video: 11 tips om je kwaliteit te verbeteren

Hoe maak je een video: 11 tips om je kwaliteit te verbeteren

Wil je graag een goede video maken maar weet je niet hoe of lukt het gewoon niet? Je bent zeker niet de enige, om een goede video te maken moet je ook met veel zaken rekening houden zoals je materiaal, de locatie, de lichtinval, de hoeken, je planning en het lijstje gaat nog even voort. In dit artikel leggen we je beknopt uit hoe je een mooi filmpje kunt maken die je aan de wereld kan tonen.

Kies je materiaal

Je kan er niet omheen, een video zal nooit goed zijn als deze van slechte kwaliteit is. Daarom is het toch belangrijk om een goede videocamera te hebben. Je kan best een camera kiezen met ten minste 8 megapixels. Natuurlijk gaat een camera beter zijn hoe groter je budget is, maar er zijn echter ook relatief goedkope videocamera’s die ook een zeer goede kwaliteit geven. Je kan ook best een statief gebruiken zodat de videocamera mooi stil staat en het beeld stabiel is.

Natuurlijk kan je ook een smartphone gebruiken die een camera met een goede kwaliteit heeft, natuurlijk zal dit altijd wat minder zijn dan een echte videocamera maar het voordeel is dat veel mensen al een smartphone hebben met een goede camera.

Ook een webcam of een andere camera met mindere kwaliteit kan gebruikt worden, niet iedereen wilt immers geld uitgeven aan materiaal. Het probleem is echter dat je video er al direct veel minder professioneel gaat uitzien.

Een planning

Voor je gaat filmen is het belangrijk om een planning te maken. In deze planning schrijf je uit wat er in je video gaat gebeuren en wanneer dit gaat gebeuren. Je kan ook best een script maken en in puntjes beschrijven wat je wilt zeggen in de video. Natuurlijk kan je deze stap weglaten als je video geen planning nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer je een spontane video maakt.

Het maken van je video

Wanneer je het materiaal hebt en eventueel een planning kan je met het echte werk beginnen, het filmen van je video zelf. Hierbij zijn er ook een aantal zaken die belangrijk zijn

Kies een goede locatie

De locatie waar je filmt is ook zeer belangrijk, kies een locatie met een goede belichting. Een lichte plek buiten of een lichte kamer is ideaal. Vermijd donkere locaties of kamers waarin het licht maar van één bron komt. Natuurlijk bepaalt je locatie ook je achtergrond, kies een locatie die de kijkers niet te hard afleidt en/of bij je video past. Let er ook op dat er niet te veel achtergrondgeluid is op de achtergrond, dit kan zeer storend zijn.

Zet de camera op een goede hoogte

Het is ook heel belangrijk dat je de camera op een goede hoogte zet zodat jij of wat je filmt goed in beeld komt. Als je een persoon filmt kan je de camera best ongeveer op zijn of haar schouderhoogte zetten. De persoon zijn of haar schouders moeten ongeveer in het midden van het beeld staan.

Praat luid, levendig en duidelijk

Luid en duidelijk praten betekend natuurlijk niet dat je moet gaan roepen maar het is toch belangrijk dat je luid en duidelijk genoeg praat zodat de kijkers je kunnen verstaan. Zorg dat je zeker boven het eventueel achtergrondgeluid uit komt. Zorg ook dat je levendig overkomt, doe alsof je tegen iemand praat. Probeer ook om niet naar een object of naar de camera te staren. Natuurlijk is dit niet van toepassing als je andere mensen filmt zoals een verjaardag bijvoorbeeld.

Probeer opnieuw

Indien van toepassing kan je beter je shot nog eens opnieuw filmen als je eraan twijfelt. Blijf filmen tot alles klopt. Je kan je video ook in stukjes opnemen en daarna aan elkaar plakken.

De video bewerken

Wanneer je de video hebt opgenomen dan is het tijd om deze te bewerken. Dit is natuurlijk niet nodig voor elke video, indien je bijvoorbeeld gewoon filmt met als doel de beelden voor jezelf als herinnering te gebruiken zal je de video misschien niet moeten bewerken. Wanneer je een video deelt met andere mensen is het echter wel belangrijk dat je deze wat bewerkt.

De video naar je computer overbrengen

Om te beginnen zal je het filmpje eerst op je computer moeten krijgen. Hoe dit werkt is sterk afhankelijk van het apparaat waarmee je de video hebt opgenomen. Indien je niet weet hoe dit werkt is het aangeraden om in de handleiding te kijken. Zorg ervoor dat je filmpje of filmpjes op je computer staan.

Software voor videobewerking

Om je video te bewerken heb je natuurlijk software nodig. Gelukkig komen de meeste computers standaard met minstens één programma voor videobewerking. In Windows heb je bijvoorbeeld Windows Movie Maker en voor Mac bijvoorbeeld iMovie. Indien je geen software hiervoor op je computer hebt kan je ook gratis software hiervoor downloaden zoals bijvoorbeeld Lightworks.

Als je echt serieus wilt gaan bewerken kan je waarschijnlijk beter overgaan naar een betaald programma zoals Adobe After Effects CC. De meeste gratis programma’s zijn echter meer als voldoende voor de meeste mensen hun doelen.

Het bewerken zelf

Spijtig genoeg kunnen wij hier geen hele cursus videobewerking gaan neerschrijven, we kunnen echter wel wat tips geven. Als je wilt weten hoe jouw gekozen videobewerking software werkt, kan je hier waarschijnlijk enorm veel uitleg online of in de handleiding van de software vinden.

Voor je gaat bewerken is het belangrijk dat je alle filmpjes verzamelt, dit is echter alleen van toepassing als je verschillende shots hebt gemaakt die je aan elkaar wilt monteren of plakken. Als je maar één lange shot hebt kan je hier bijvoorbeeld stukken uithalen die niet belangrijk zijn. Wanneer je video’s aan elkaar gaat monteren zet je deze gewoon na elkaar, haal je eventueel wat onnodige momenten weg en laat je ze overgaan in elkaar.

Bovendien kan je best ook een intro en een outro hebben, deze duiden het begin en het einde van je video aan. Leg hierin bijvoorbeeld uit waar je video over gaat en gebruik de outro om af te sluiten.

Verder kan je ook wat gaan experimenteren met de kleur, geluid en helderheid van je video. Zorg ervoor dat het geluid op een gelijkaardig niveau is door heel het filmpje heen.

Opslaan en exporteren

Wanneer je video klaar is dan kan je deze opslaan en exporteren. Bij het exporteren is een veel gebruikt formaat .mp4, ook wordt er vaak het formaat 1920x1080 gebruikt aangezien deze Full HD geeft.

Uploaden en delen

Ten slotte wanneer alles klaar is kan je jouw video uploaden en delen met andere mensen indien je dit wenst. Een veel gebruikte website hiervoor die iedereen wel kent is YouTube. Let er echter wel met op wat je doel is, als de video bijvoorbeeld alleen voor familie bedoelt is kan je deze beter op “niet vermeld” instellen en de link alleen naar jouw familieleden sturen. Je kan de video ook met WeTransfer doorsturen, dit is gratis indien je video onder de 2GB groot blijft. Natuurlijk zijn er honderden manieren om je video te delen.