Pectus excavatum behandelen met oefeningen

Pectus excavatum behandelen met oefeningen

Pectus excavatum (ook gekend als trechterborst) is een vergroeiing van het borstbeen waardoor het borstbeen naar binnen gegroeid is. Een behandeling zonder operatie is niet mogelijk, maar er zijn manieren waarop je het uiterlijk van je borstkas enorm kunt verbeteren.

Een slechte houding is één van de hoofdzaken die je pectus excavatum erger doen lijken dan het is. Personen met pectus excavatum hebben meestal een houding op een manier dat de schouders naar voren hangen en de buik uitsteekt. Hieronder volgen een paar oefeningen waarop je deze houding kunt verbeteren.

Verbeter je houding

Oefening 1

Deze oefening zorgt voor een rechte rug en minder hangende schouders. Doe deze oefening een 20-tal keer in de ochtend en avond.

  1. Plaats je handen achter je hoofd met gekruiste vingers.
  2. Doe je ellebogen zo ver mogelijk naar achter terwijl je de nek en handen recht houdt.
  3. Ga door de heupen naar voren en naar beneden tot een horizontale positie. Behoud deze positie voor 3 seconden. Zorg wel dat je de ellebogen, hoofd en nek recht houdt.

Oefening 2

Het doel van deze oefening is om je borstcapaciteit te vergroten. Doe deze oefening elke ochtend en avond.

  1. Sta recht met de schouders naar achter.
  2. Adem heel diep in en houd je adem in voor 10 seconden.
  3. Herhaal stap 1 en 2 een 20-tal keren.

Deze oefeningen zouden er moeten voor zorgen dat je postuur verbeterd over tijd. Het proberen houden van een goed postuur tijdens je dagelijkse bezigheden is ook heel belangrijk, en na een tijd zal het vanzelf gaan. Een goede houding is eigenlijk niets meer als je lichaam op één lijn houden. Loop met een rechte rug, doe je schouders naar achteren, je kin omhoog, je borst naar voren en trek je buik in.

Train je spieren

Bovenop het hebben van een goed postuur kan het toevoegen van spiermassa er ook voor zorgen dat je borstkas er beter uitziet en je postuur nog meer verbeterd. Je zal er steviger uitzien en sowieso minder op je pectus excavatum letten. De beste manier om je spieren te trainen is om op een regelmatig schema naar een fitness te gaan. Er zijn echter ook veel oefeningen die je thuis kan uitvoeren zonder materiaal. Een paar goede oefeningen hiervoor zijn push-ups en crunches. Dit is ook goed voor vrouwen, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt ga je er zeker niet uitzien als een bodybuilder.

Push-ups

Push-ups kent waarschijnlijk iedereen wel, zet je handen en voeten op de grond, laat je door je armen zakken en druk jezelf terug omhoog. Zorg wel dat je de beweging proper en traagjes doet met een rechte rug. Hoeveel push-ups je doet is afhankelijk van hoeveel je er kunt. Voor ongetrainde personen zullen 10 push-ups vaak al veel zijn. Het belangrijkste is dat je opbouwt. Probeer dagelijks drie sets van je maximaal aantal push-ups te doen waartussen je een minuut of twee rust.

Crunches

Crunches zijn een soort van sit-ups maar dan niet de hele beweging. Bij een sit-up ga je van op de grond tot een rechte positie. Bij een crunch doe je maar half deze beweging, zo blijven de buikspieren altijd opgespannen. Crunches zijn beter dan sit-ups voor je rug. Probeer dagelijks drie sets van je maximaal aantal sit-ups te doen waartussen je een of twee minuten rust.

In het begin kan het moeilijk lijken deze oefeningen te doen maar als je ze dagelijks doet en het opbouwt, in combinatie met veel rust en het juiste dieet dan zal je al snel resultaten zien.

Natuurlijk kan je met oefeningen pectus excavatum niet echt verhelpen maar het zal er al veel beter uitzien. Het is namelijk niet aangeraden om een operatie te laten uitvoeren tenzij je gezondheid eronder lijdt. Zelfvertrouwen kweken en er mee leren leven is ook belangrijk, in de meeste gevallen is het minder erg dan het lijkt. Andere mensen letten er niet echt op en zien het op een hele andere manier. Ga niet uren zitten piekeren over je pectus excavatum en laat het je plezier in het leven niet in de weg staan. Dat gezegd is het nog altijd je eigen beslissing. Als je toch een operatie wilt, denk er dan eerst nog eens goed over na, is het wel de moeite waart? Bij twijfel over je gezondheid is het ook aangeraden een specialist te contacteren.