Hoe maak je wentelteefjes

Hoe maak je wentelteefjes

Wentelteefjes, verloren brood, gewonnen brood, klakkaards, klakoars of gebakken bokes werden origineel gemaakt om oud brood te hergebruiken. Tegenwoordig worden wentelteefjes vooral gebruikt als een lekker en makkelijk ontbijt of zelfs brunch. In dit artikel kom je een recept te weten om zelf lekkere wentelteefjes te maken.

Wat heb je nodig?

Aangezien wentelteefjes origineel met oud brood gemaakt werden, zou je denken dat oud brood een vereiste is. Het is echter ook mogelijk om wentelteefjes met vers brood te maken. Wentelteefjes maken met oud brood heeft wel een beter resultaat. Het is ook een goed idee om wit brood te gebruiken voor het beste resultaat, het is echter ook mogelijk om bijvoorbeeld bruin brood te gebruiken. De sneetjes brood kunnen best dik zijn om het beste effect te bekomen.

Volgende ingrediënten zijn nodig om acht wentelteefjes te maken:

 • 8 sneetjes (liefst dik en wit) brood
 • 2 eieren
 • 250 ml melk
 • 40 g boter
 • 2 eetlepels suiker of vanillesuiker (optioneel)
 • 1 theelepel kaneel (optioneel)

De bereiding

 1. Klop de eieren tot een mooi mengsel met een vork of klopper in een diep bord of kom.
 2. Meng de melk en eventuele suiker/vanillesuiker of kaneel door het mengsel. Zorg ervoor dat de suiker of de kaneel volledig opgelost is.
 3. Laat de boter smelten in een pan.
 4. Haal de sneetjes brood één voor één door het mengsel. Zorg ervoor dat het mengsel ingetrokken is in beide kanten van de sneetjes. Laat de sneetjes wel niet te lang in het mengsel, dit zorgt ervoor dat ze te slap en vochtig worden.
 5. Bak de sneetjes één voor één in de pan tot ze een goudbruine kleur krijgen. Dit duurt ongeveer vijf minuten per sneetje.
 6. Serveer met wat bloemsuiker, confituur, bruine suiker of siroop.

Leuke varianten en extra toevoegingen

Hierboven werd het algemene recept voor wentelteefjes gegeven. Er zijn echter veel varianten hierop. Wentelteefjes gaan bijvoorbeeld perfect samen met wat vers fruit zoals bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of banaan. Daarnaast kan je dit ook combineren met een bolletje ijs of wat karamelsaus.