Hoe Maak Je Broccoli Klaar

Hoe Maak Je Broccoli Klaar

Broccoli is niet alleen heel gezond maar ook nog eens makkelijk en op veel manieren klaar te maken. Of je de broccoli nu stoomt, kookt, sauteert, roostert of blancheert hij zal altijd heerlijk en gezond blijven. Maar hoe maak je broccoli klaar?

Voorbereiding

Voor je de broccoli klaarmaakt moet je eerst de nodige voorbereidingen treffen, je moet de broccoli schoonmaken, de stam afsnijden, slechte stukken verwijderen en in kleinere stukken snijden.

Hoe je de broccoli moet schoonmaken is afhankelijk van de broccoli. Als je de broccoli in de winkel koopt zal deze meestal al redelijk proper zijn en volstaat het om deze nog eens in het water te doen. Als je de broccoli uit je eigen tuin haalt of op een markt koopt is deze meestal redelijk vuil. Vuile broccoli kan je best 10 minuten in zout water leggen.

Na het schoonmaken moet je de stam af de broccoli halen. De stam van een broccoli is hard en minder lekker om te eten. Hoeveel je eraf snijdt mag je zelf kiezen, het is wel aangeraden om de laatste 5 centimeter zeker af te snijden (afhankelijk van de grootte). Daarna kan je de broccoli ook nog in kleinere stukken snijden door de verschillende bloemknoppen uit elkaar te halen.

Nu zijn er 5 basismanieren om broccoli klaar te maken.

Stomen

Gestoomde Broccoli

Het stomen van broccoli kan op verschillende manieren gedaan worden afhankelijk van de materialen die je hebt. Meestal wordt het gedaan met een stoommandje. Om broccoli te stomen moet je het stoommandje in een pan plaatsen. In de pan moet een paar cm water staan zodat het mandje juist niet onder water is. Zet de pan op het vuur, doe het deksel erop en laat het water koken. Als het water kookt kan je de broccoli in het mandje doen en het deksel er daarna terug opzetten. Laat daarna de broccoli 3 tot 5 minuten stomen, de tijd is afhankelijk van hoeveel broccoli er in je mandje zit. Haal daarna de pan van het vuur en haal er onmiddellijk het deksel af, anders blijft de broccoli koken. Nu heb je gestoomde broccoli.

Koken

Dit is de makkelijkste manier. Doe wat broccoli in een pan en doe er wat water in zodat de broccoli ongeveer helemaal onderstaat. Zet dan het vuur op tot het kookt, als het kookt haal je snel de pan van het vuur. Doe de broccoli daarna in een zeef of gebruik een andere manier om het water weg te gieten. Je kan de broccoli ook nog wat langer in de pan laten, dit is afhankelijk van hoe gekookt je de broccoli wil.

Sauteren

Om broccoli te sauteren moet je zorgen dat je broccoli zo droog mogelijk is, was deze dus voordien! Eerst vul je een koekenpan met 2 theelepels plantaardige olie. Zet daarna het vuur op een middelmatige tot hoge warmte en laat de olie 30 seconden opwarmen. Voeg dan de broccoli toe en gooi er een beetje zout op. Laat de broccoli een beetje heen en weer gaan in de pan, dit kan je doen door de pan te bewegen of door een spatel te gebruiken. Blijf dit doen tot de broccoli groen en zacht is. Je kan dan ook wat zwarte peper toevoegen. Nu is je broccoli gesauteerd.

Roosteren

Broccoli Roosteren

Om broccoli te roosteren moet je eerst je oven voorverwarmen op 220 °C. Je moet zorgen dat de broccoli zo droog mogelijk is, anders zal de broccoli slap worden. Doe de broccoli in een potje en voeg 3 theelepels olijfolie en een halve theelepel zout toe. Plaats dan de stukjes broccoli op een bakplaat waar aluminiumfolie over ligt. Zet de plaat in de oven en laat de oven 20-25 minuten opstaan. Nu is de broccoli geroosterd en knapperig.

Blancheren

Broccoli Blancheren

Om broccoli te blancheren zet je eerst een potje met ijswater naast het vuur. Breng dan een grote pot met water aan de kook en voeg 2 theelepels zout toe. Als het water kookt kan je de broccoli toevoegen. Laat de broccoli dan 1 tot 2 minuten koken. Haal dan de broccoli uit het water en doe deze zo rap mogelijk in het ijswater.

Nu ken je de 5 hoofdmanieren om broccoli klaar te maken. Natuurlijk zijn dit niet de enigste manieren. Je kan broccoli ook klaarmaken met bechamelsaus of met kaassaus, de mogelijkheden zijn heel uitgebreid.