Broccoli klaarmaken: koken en 6 andere manieren

Broccoli klaarmaken: koken en 6 andere manieren

Broccoli is niet alleen heel gezond maar ook nog eens makkelijk en op veel manieren klaar te maken. Bovendien is broccoli bruikbaar in talloze gerechten en recepten. Of je de broccoli nu stoomt, kookt, sauteert, roostert, blancheert of wat dan ook, hij zal altijd heerlijk en gezond blijven. In dit artikel leer je alles over het snijden van broccoli, het schoonmaken van broccoli tot het bereiden ervan.

Je kan altijd op één van volgende links klikken om direct naar een bepaald onderwerp te gaan:

Voorbereiding

Voor je de broccoli klaarmaakt moet je eerst de nodige voorbereidingen treffen, je moet de broccoli schoonmaken, de stam afsnijden, slechte stukken verwijderen en in kleinere stukken snijden.

De juiste broccoli uitkiezen

Als je de broccoli gaat kopen in de winkel kunnen deze tips handig zijn om de juiste broccoli uit te kiezen. Kies voor een broccoli met een goede stevige stam en roosjes. Kijk naar de broccoli om te zien of deze een mooie groene kleur heeft, bruine of gele vlekken kunnen op broccoli wijzen die niet vers zijn. Bewaar de broccoli altijd in de koelkast indien je deze nog niet direct gebruikt en gebruik deze liefst binnen een week.

De broccoli schoonmaken

Hoe je de broccoli moet schoonmaken is afhankelijk van de broccoli. Als je de broccoli in de winkel koopt zal deze meestal al redelijk proper zijn en volstaat het om deze nog eens in het water te doen en goed af te spoelen. Als je de broccoli uit je eigen tuin haalt of op een markt koopt is deze meestal redelijk vuil en kan deze kleine wormen of andere kleine insecten bevatten. Vuile broccoli kan je best 10 minuten in zout water leggen en daarna eens goed uitspoelen.

De broccoli snijden

Na het schoonmaken moet je de broccoli nog snijden voor je deze kan klaarmaken. Haal eerst de stam van de broccoli af. De stam van een broccoli is hard en minder lekker om te eten. Hoeveel je eraf snijdt mag je zelf kiezen, het is wel aangeraden om de laatste 5 centimeter zeker af te snijden (afhankelijk van de grootte). Snij daarna de roosjes van de broccoli tot er kleine stukken overschieten waar je makkelijk met kan werken. Hoe groot deze stukken zijn hangt af van je eigen voorkeur, probeer ze wel ongeveer even groot te houden.

Nu is de broccoli klaar om te bereiden, dit kan op een aantal verschillende manieren die nu overlopen worden. Hoe lang je broccoli moet koken hangt af van de bereidingswijze waarvoor je kiest. Elke manier heeft zijn eigen kooktijd.

Broccoli stomen

Broccoli stomen

Een eerste manier om broccoli klaar te maken is om deze te stomen. Stomen zorgt voor een maximale smaak en het beste behoud van voedingsstoffen. Het stomen van broccoli kan op verschillende manieren gedaan worden afhankelijk van de materialen die je hebt, van een stoommandje tot een magnetron. De tijd die hiervoor nodig is hangt af van de gebruikte materialen.

Broccoli stomen in een stoommandje

Meestal wordt broccoli gestoomd in een stoommandje. Om broccoli te stomen met een stoommandje heb je ook een pan (kookpot) nodig. In de pan moet een paar centimeter water staan zodat het mandje juist niet onder water staat. Zet de pan op het vuur, doe het deksel erop en laat het water koken. Als het water kookt kan je de broccoli in het mandje doen en het deksel er daarna terug opzetten. Laat daarna de broccoli 3 tot 8 minuten stomen, de tijd is afhankelijk van hoeveel broccoli er in je mandje zit en hoe gaar je de broccoli wilt. Rond de 3 minuten is normaal genoeg om de broccoli bijtgaar te maken. Haal daarna de pan van het vuur en haal er onmiddellijk het deksel af, anders blijft de broccoli koken. Nu heb je gestoomde broccoli.

Broccoli stomen in de magnetron

Broccoli kan ook gestoomd worden in een magnetron. Iedereen heeft wel een magnetron waardoor deze manier makkelijk is en tevens snel en efficiënt. Een nadeel is wel dat het stomen zelf wat moeilijker is en de broccoli wat minder egaal zal garen.

Doe de vers gekuiste broccoli in een kom die in de magnetron mag. Doe dan een paar eetlepels water over de broccoli tot er een klein plasje water in de kom staat. Doe daarna een deksel, plaat of magnetronfolie over de kom. Zet de kom daarna in de magnetron en zet de magnetron op voor 1 minuut op maximum vermogen. Kijk daarna of de broccoli gaar genoeg is en herhaal eventueel voor 30 seconden tot de broccoli de perfecte gaarheid heeft. De juist tijd hangt af van de hoeveelheid broccoli en de kracht van je magnetron.

Broccoli stomen in een pan

Nog een goede manier is om de broccoli te stomen in een pan. Pak een pan en doe hier ongeveer 70 milliliter water in, let goed dat je er niet aanzienlijk meer water in doet. Er moet gewoon genoeg water zijn om stoom te creëren, te veel water zorgt dat je de broccoli eigenlijk gaat koken in plaats van stomen. Breng het water aan het koken en doe dan de broccoli hier bij. Doe een deksel op de pan en laat de broccoli stomen voor 3 tot 8 minuten. 3 minuten zou genoeg moeten zijn voor perfecte bijtgare broccoli.

Broccoli koken

De broccoli koken is de makkelijkste manier om broccoli klaar te maken. Doe wat broccoli in een pan en doe er wat water in zodat de broccoli ongeveer helemaal onderstaat. Zet dan het vuur op tot het kookt, als het kookt haal je snel de pan van het vuur. Giet daarna het water weg door de broccoli bijvoorbeeld in een zeef te gieten. Je kan de broccoli ook nog wat langer in de pan laten, dit is afhankelijk van hoe gekookt je de broccoli wil.

Broccoli sauteren

Ook sauteren is mogelijk om broccoli klaar te maken. Sauteren betekent dat je de broccoli in olie onder hoge temperatuur gaat verhitten. Om broccoli te sauteren moet je zorgen dat je broccoli zo droog mogelijk is, was deze dus voordien en laat drogen! Eerst vul je een koekenpan met 2 theelepels plantaardige olie. Zet daarna het vuur op een middelmatige tot hoge warmte en laat de olie 30 seconden opwarmen. Voeg dan de broccoli toe en gooi er een snuifje zout op. Laat de broccoli een beetje heen en weer gaan in de pan, dit kan je doen door de pan te bewegen of door een spatel te gebruiken. Blijf dit doen tot de broccoli groen en zacht is en de geprefereerde gaarheid heeft. Je kan dan ook wat zwarte peper toevoegen. Nu is je broccoli gesauteerd.

Broccoli roosteren (in de oven)

Broccoli roosteren

Broccoli kan ook geroosterd worden in een oven. Om broccoli te roosteren moet je eerst je oven voorverwarmen op 220 °C. Je moet zorgen dat de broccoli zo droog mogelijk is, anders zal de broccoli slap worden. Doe de broccoli in een pot en voeg 3 theelepels olijfolie en een paar snuifjes zout toe die je zo goed mogelijk verspreid over alle stukken. Plaats dan de stukjes broccoli op een bakplaat waar aluminiumfolie over ligt. Zet de plaat in de oven en laat de oven ongeveer 20 minuten opstaan. Nu is de broccoli geroosterd en lekker knapperig.

Broccoli blancheren

Broccoli blancheren

Blancheren is nog een mogelijkheid om broccoli klaar te maken. Bij blancheren ga je de broccoli koken en daarna direct in ijskoud water leggen om het kookproces af te breken. Om broccoli te blancheren zet je eerst een potje met ijswater naast het vuur. Breng dan een grote pot met water aan de kook en voeg 2 theelepels zout toe indien je dit wilt. Als het water kookt kan je de broccoli toevoegen. Laat de broccoli dan 1 tot 2 minuten koken. Je kan de broccoli natuurlijk ook iets langer laten koken indien je deze zachter wilt. Haal dan de broccoli uit het water en doe deze zo rap mogelijk in het ijswater.

Broccoli roerbakken of wokken

Broccoli roerbakken

Nog een optie die zeer lekker is om de broccoli te roerbakken of wokken. Roerbakken of wokken lijkt op sauteren, maar er zijn een aantal verschillen. Ten eerste wordt roerbakken op een hogere temperatuur gedaan dan sauteren. Bij roerbakken wordt er daarnaast ook meer olie gebruikt. Roerbakken wordt ook in een wok gedaan. Bij sauteren kan de pan ook geschud worden terwijl bij roerbakken dit niet het geval is.

Doe eerst één eetlepel olijfolie in een wok en verwarm deze op een hoog vuur. Doe daarna de broccoli in de wok en roerbak deze voor ongeveer 2 minuten. Blijf de broccoli constant omroeren. Proef of de broccoli de geprefereerde gaarheid heeft en blijf eventueel roerbakken tot deze gaarheid perfect zit.

Broccoli stoven

Natuurlijk kan je de broccoli ook stoven. Smelt een klontje boter in een pan op een middelmatige temperatuur en doe hier de broccoli bij. Kruid af met wat peper en zout, doe een deksel op de pot en laat stoven voor 10 minuten.