Zwangerschap: eerste symptomen, tekenen en kenmerken

Zwangerschap: eerste symptomen, tekenen en kenmerken

Wil je weten of je zwanger bent? De enige manier om zeker te zijn is door een zwangerschapstest te doen of naar de dokter te gaan, maar er zijn ook een aantal vroege zwangerschapssymptomen die naar de mogelijkheid kunnen wijzen. Natuurlijk variëren de symptomen van vrouw tot vrouw, elke vrouw is namelijk uniek. Maar hoe weet je nu of je mogelijk zwanger bent? Hierbij een lijstje van de eerste symptomen en tekenen die een indicatie geven of je nu zwanger bent of niet. Daarnaast beantwoorden we ook een aantal veelgestelde vragen.

Je kan altijd op één van volgende links klikken om direct naar een bepaald onderwerp te gaan:

De eerste zwangerschapssymptomen

Volgende verschijnselen kunnen zich mogelijks voordoen bij een vroege zwangerschap. Dit zijn de symptomen die je voelt als je net zwanger bent. Klik op één van de verschijnselen voor meer informatie.

Geen menstruatie

Het overslaan van je menstruatie is misschien wel het duidelijkste symptoom van een vroege zwangerschap. Het is ook mogelijk dat je menstruatie veel lichter is dan anders. Andere oorzaken van een gemiste menstruatie kunnen stress, ondervoeding, plotse veranderingen van je levensstijl, medicatie of bijvoorbeeld bepaalde ziektes zijn. Als je denkt dat je zwanger bent kan het missen van je menstruatie genoeg aanleiding zijn om een zwangerschapstest te doen. Als deze negatief terugkomt kan je na een aantal dagen nog eens proberen. Als je toch niet zwanger bent en je blijft je menstruatie missen, dan is het een goed idee om een bezoekje aan de dokter te brengen.

Bloedingen en krampen

Bloedingen aan de vagina en/of krampen kunnen één van de eerste tekens zijn van een zwangerschap. Dit komt omdat een paar dagen na de conceptie, het bevruchte eitje zich vastmaakt aan de baarmoeder. Dit gebeurt van 6 tot 12 dagen nadat het eitje bevrucht is. Deze bloedingen en krampen kunnen verward worden met menstruatiekrampen. Hierdoor denken vrouwen vaak dat ze een lichte menstruatie hebben. De bloeding zou normaal in ongeveer drie dagen moeten overgaan.

Melkachtige afscheiding van de vagina

Naast de bloedingen kan een vrouw ook een melkachtige afscheiding waarnemen van de vagina. Dit komt door het verdikken van de vaginamuren. Deze melkachtige afscheiding kan echter ook vele andere oorzaken hebben zoals antibiotica gebruik, schimmelinfecties, soa’s en verschillende andere.

Veranderingen aan de borsten

Veranderingen aan de borsten zijn ook een vroeg symptoom van zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door de snelle veranderingen van de hormoonniveaus na de bevruchting. De borsten kunnen opgezwollen, pijnlijk of tintelig aanvoelen. Ze kunnen ook zwaarder, voller of gevoeliger worden. Na een aantal weken zou je lichaam gewoon moeten worden aan de hormoonveranderingen en zou de pijn moeten wegtrekken. Het donkerder worden van het gebied rond de tepels is ook mogelijk.

Vermoeidheid

Jezelf zeer moe voelen tijdens een zwangerschap is heel normaal. Dit kan tijdens de hele zwangerschap voorkomen maar meestal het zwaarste tijdens het begin van een zwangerschap. Dit komt ook weer door de veranderingen in hormoonniveaus. Vermoeidheid kan ook veroorzaakt worden door een lagere bloedsuikerspiegel, lagere bloeddruk of een verhoging van de bloedproductie tijdens een zwangerschap. Het is dan ook belangrijk dat je voldoende rust krijgt.

Misselijkheid

Misselijkheid, vooral in de ochtend, is een heel bekend symptoom van zwangerschap. Misselijkheid kan al na een paar weken optreden bij een zwangerschap. Dit is gedeeltelijk veroorzaakt door de Hierbij moet gezegd worden dat niet elke vrouw dit krijgt. Sommige kunnen vrouwen ook bepaalde soorten voedsel niet uitstaan of er juist naar verlangen. Dit komt gedeeltelijk door de hormoonveranderingen maar ook door de gevoeligere reukzin tijdens een zwangerschap. Het ruiken van een bepaalde geur zoals parfum kan aanleiding tot misselijkheid geven.

Vaak plassen

Verhoogde hormoonniveaus en een verhoogd bloedvolume tijdens een zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Het is ook mogelijk dat je wat last krijgt van incontinentie, ga op tijd naar het toilet als je hier last van hebt om dit probleem zo goed mogelijk te beperken. Aangezien je vaker moet plassen is het ook logisch dat je wat meer moet drinken, drink dus ongeveer één glas extra per dag.

Een opgeblazen gevoel

De verhoogde hormoonniveaus tijdens een zwangerschap zorgen er ook voor dat je een opgeblazen gevoel kunt krijgen. Dit komt omdat je vertering mogelijk zal vertragen, dit kan leiden tot constipatie.

Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen zijn ook een normaal en veelvoorkomend symptoom van een zwangerschap. Het is mogelijk dat je emotioneler wordt of sneller geïrriteerd. Langs de andere kant kan je op bepaalde momenten ook bijvoorbeeld uitbundig blij zijn.

Zin in eten of afkeer van eten

Nog een zwangerschapssymptoom is dat je zin kan krijgen in een bepaald soort eten. Daarnaast kan je ook juist een afkeer krijgen van bepaald eten zoals gefrituurd eten. Je krijgt hier vooral last van bij het begin van een zwangerschap.

Licht verhoogde lichaamstemperatuur

Wanneer je zwanger bent zal je lichaamstemperatuur ook licht verhoogd zijn tegenover normaal. Om dit vast te stellen moet je wel oraal je temperatuur meten telkens wanneer je opstaat en dit over een langere periode. Vanaf het moment dat je ovulatie plaatsvindt zal deze temperatuursverandering al optreden. Als je temperatuur na twee weken nog steeds verhoogd is, dan ben je misschien zwanger. Deze verhoging kan moeilijk zijn om vast te stellen wanneer je bijvoorbeeld pas begint te meten wanneer je al zwanger bent. Om dit vast te stellen moet je dus echt vooraf weten dat je probeert zwanger te raken en al beginnen meten voor je probeert.

Zwak gevoel en draaierigheid

Tijdens een zwangerschap kan je bloeddruk schommelen, hierdoor kan je een zwak gevoel krijgen of draaierig zijn. Draaierigheid tijdens een zwangerschap kan ook veroorzaakt worden door een verlaagde bloedsuikerspiegel.

Verhoogde bloeddruk

Eerder schreven we al dat je bloeddruk kan schommelen tijdens een zwangerschap. Het kan echter ook zijn dat je bloeddruk verhoogd is, dit duidt meestal op achterliggende problemen. Indien je last hebt van een verhoogde bloeddruk, zelfs al zou dit niet van een zwangerschap komen, kan je best bij je dokter langsgaan.

Versnelde hartslag

De hormonen tijdens een zwangerschap zorgen er ook voor dat je hart sneller en harder begint te pompen. Je kan ook last van palpitaties krijgen, meestal is dit niets om je zorgen over te maken. Vertel wel zeker tegen je dokter dat je hier last van hebt.

Acné

Veel vrouwen krijgen ook last van acné tijdens een zwangerschap, ook als ze hier normaal geen last van hebben. Normaal verdwijnt dit symptoom wel vrij snel.

Gewichtstoename

Het is logisch dat je bij een zwangerschap zal verzwaren. Dit wordt meestal wel pas duidelijk na een aantal maanden.

Kan het dat ik ongesteld ben maar toch zwanger?

Vaak komt er de vraag dat het mogelijk is om zwanger te zijn terwijl je toch ongesteld bent. Dit is echter niet mogelijk, ook al doen bepaalde tv-programma’s je dit misschien vermoeden. Bloedingen kunnen wel voorkomen, maar komen normaal niet door je menstruatie en zijn meestal lichter dan normaal. Wanneer je even hard bloed als normaal zal je waarschijnlijk niet zwanger zijn.

Bloedingen kunnen voorkomen wanneer het bevruchte eitje zich vastmaakt aan de baarmoeder zoals eerder vermeld werd. De bloeding die hiervan voorkomt zal meestal veel lichter zijn dan je normale periode of kan zelfs maar een aantal vlekjes zijn. Verder in de zwangerschap kan het mogelijk zijn dat je nog steeds wat vlekjes bloed krijgt.

Verder zijn er nog een aantal serieuze medische problemen die voor bloedingen kunnen zorgen bij een vroege zwangerschap, wanneer je hier last van hebt zal je jezelf waarschijnlijk ook zeer slecht voelen. Tijdens het tweede en het derde trimester zouden de bloedingen moeten gestopt zijn, indien dit niet zo is kan er een probleem zijn en moet je het zekere voor het onzekere nemen en een bezoekje brengen aan het ziekenhuis.

Ik denk dat ik zwanger ben, wat nu?

Zwanger, wat nu

Wanneer je denkt dat je zwanger bent moet je eerst bevestigen dat dit echt zo is. Je kan dit doen door een zwangerschapstest te kopen of door naar je dokter te gaan. Wanneer je zeker weet dat je zwanger bent is het een goed idee om een goede dokter en gynaecoloog te zoeken waarbij je een comfortabel gevoel hebt. Regel ook zo vroeg mogelijk een afspraak voor een goede start van je zwangerschap.

Verder moet je er ook eens over nadenken om aan je naasten te vertellen dat je zwanger bent. Wanneer je dit doet en tegen wie moet je zelf uitmaken, veel vrouwen wachten echter tot bij het begin van het tweede semester. De kans op een misval is namelijk groter in het eerste semester en neemt sterk af vanaf het tweede. Wanneer de zwangerschap ongepland is, kan dit echter wat moeilijker zijn. Probeer hier dan over te praten met je ouders, familie of vrienden om zo tot een beslissing te komen over wat je gaat doen.

Hoeveel weken ben ik zwanger?

Hoeveel weken je zwanger bent is nooit met 100% zekerheid te zeggen maar wel met vrij grote nauwkeurigheid uit te tellen wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Om dit te berekenen neem je de datum van je laatste menstruatie en tel je het aantal weken op tot de huidige datum. De eerste dag van je periode telt namelijk als de eerste dag van je zwangerschap.

Bepaalde personen gebruiken daarnaast ook een andere telling. Het is ook mogelijk om te beginnen tellen vanaf de eerste dag dat je ovuleerd na je laatste periode. Via deze telling zal je ongeveer twee weken verder in je zwangerschap zitten.

Vanaf wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

Nog een veelvoorkomende vraag is vanaf wanneer je een zwangerschapstest kunt doen. Zwangerschapstesten zijn het meest betrouwbaar wanneer je deze doet vanaf de eerste dag van je gemiste periode. Veel testen kunnen een zwangerschap echter nog vroeger detecteren. Lees hiervoor de bijsluiter.