13 tips om snel in slaap te vallen

13 tips om snel in slaap te vallen

Niet in slaap kunnen vallen kan zeer lastig zijn, vooral als je een zware dag te wachten staat. Bovendien is gebrek aan slaap slecht voor je humeur en je gezondheid. Met deze tips zal je toch snel in slaap kunnen vallen.

Elektrische apparaten afzetten voor het slapengaan

Zet voor je gaat slapen al je elektrische apparaten af zoals je smartphone, TV en tablet. Zo word je niet gestoord door lichtjes die aangaan of irritante geluidjes. Het gebruik van sociale media kan ook leiden tot stress op bepaalde manieren. Dit klinkt misschien logisch maar toch doen veel mensen dit niet.

Zorg er ook voor dat je niet meer naar felle schermen kijkt vanaf één uur voordat je gaat slapen. Het lichaam wordt automatisch moe als het donker rondom je is, felle lichten verstoren dit proces. Dit is één van de belangrijkste oorzaken van een slechte nachtrust.

Als je veel gamet kan het ook handig zijn om te minderen. Het spelen van videospelletjes kan zorgen voor veel chaos in je hersenen.

Neem een douche

Een douche nemen voor het slapengaan is heel goed voor de nachtrust. Hierbij moet je wel zorgen dat de temperatuur van het water hoog genoeg is (ongeveer 38 °C). Een bad nemen kan zelfs nog beter zijn voor de nachtrust. Dit werkt omdat het verhogen van de temperatuur van de huid zorgt voor slaperigheid.

Zorg voor de ideale temperatuur in de slaapkamer

Zorg ervoor dat je kamer ongeveer 18 °C is. Dit is de perfecte temperatuur voor een goede nachtrust. Een frisse kamer zorgt ervoor dat je slaperiger wordt en dat je niet zweet tijdens de nacht. Zweten tijdens je slaapt kan zorgen voor nachtmerries, dit vindt niemand leuk.

Zorg dat het donker is

Niet alleen elektronische apparaten zijn slecht voor de slaap, maar ook andere apparaten zoals lampen zijn slecht. Zorg ervoor dat je de slaapkamer zo donker mogelijk maakt. Doe de lampen uit en doe de rollen of gordijnen dicht.

Lees een boek

Lezen is een heel goede manier om stress te verminderen en je hersenen te ontspannen. Kies een rustig boek hiervoor, geen horrorboeken of actieboeken! Lees een stukje vlak voor je gaat slapen en je zal je al snel ontspannen en slaperig voelen.

Schrijf in een dagboek

Als je het gevoel hebt dat je hersenen vol zitten en niet willen stoppen met denken, kan het zeer handig zijn om deze gedachten in een dagboek te schrijven. Schrijf op wat je hebt meegemaakt in de dag en ook je zorgen of waar je stress om hebt.

Drink iets warms

Een warm drankje vlak voor het slapen is ook heel goed. Vermeid cafeïne of suiker, deze kunnen het tegenovergestelde effect hebben. Warme melk met honing is een aanrader! Zorg er wel voor dat je niet te veel drinkt, anders kan je onnodig wakker worden.

Zorg voor een propere slaapkamer

Zorg dat je kamer proper en fris is. Geen drukke decoratie of rommel dus! Vervang je lakens regelmatig en zorg voor wat luchtcirculatie.

Avondeten op vroeger tijdstip

Je lichaam heeft tijd nodig om je avondeten te verteren, daarom is het goed voor de nachtrust als je eet op een vroeger tijdstip.

Een goede slaapcyclus

Het helpt als je een vast tijdstip hebt waarop je gaat slapen en opstaat. Zo weet je lichaam beter wanneer het moe moet zijn. Dit kan moeilijk lijken met hoe druk iedereen het heeft maar de effecten ervan op je gezondheid en nachtrust zijn de moeite waard.

Neem een supplement

Als bovenstaande tips niet helpen, kan het handig zijn om supplementen te nemen. Er zijn supplementen op plantaardige basis die hier heel goed bij helpen. Calcium en magnesium samen heeft een slaapwekkend effect. Hop is ook zeer goed. Voor deze supplementen kan je langs gaan bij je apotheker of een dokter.

Neem melatonine

Als er echt niets helpt, kan je melatonine innemen. Melatonine is het hormoon dat zorgt voor slaperigheid. Zorg wel dat je dagelijks een lage dosis neemt, dit werkt beter dan één hoge. Dit kan wel wat bijwerkingen hebben, overdrijf hier dus niet mee.

Bezoek je dokter

Als je echt een probleem hebt contacteer dan zeker je dokter! Iedereen heeft wel eens last om in slaap te vallen maar als dit te vaak gebeurd kan dit zware gevolgen hebben. Een dokter bezoeken is de beste oplossing voor een aanhoudend slaapprobleem.